Ukas små øyeblikk.

Så var det søndag igjen, helt plutselig, og jeg er hele 6 dager uti en lang sommerferie. Vi har tilogmed starta, gubben og jeg, md en bobiltur litt rundtomkring. Alt er duket for den deilige, avslappende feriefølelsen. Og her sitter jeg, med en litt sånn uforklarlig tomhetsfølelse. Joda, jeg er klar for ferie, glad den er igang, jeg har tilogmed kost meg litt allerede, men jeg kjenner ikke feriefølelsen slik jeg pleier å gjøre rett etter skoleslutt. Det er så mye annet som liksom burde vært landa litt før skuldrene kan senkes helt, men i år tror jeg rett og slett at vi, her i måsahuset, må leve litt etter den berømte “en dag av gangen”- strategien.

Forrige søndag ble det ingen oppsummering av ukas små øyeblikk her på bloggen, for første gang på veldig mange år. Istedet tilbragte jeg over et døgn på sykehjemmet hos bestekameraten, gubben, søsteren hans, og jeg. Ukas øyeblikk ble ikke viktige i det hele tatt, det gjaldt bare å være i nuet, våke over, stryke på hånda, og i panna, hviske at vi var der, fortelle at vi var glad i han, og fortelle at det var ok å slippe taket nå. At kampen hadde vart lenge nok, Etter en lang våkenatt sovnet han stille inn søndag formiddag. Så vondt, så inderlig vondt, men godt på samme tid. Så tenker man kanskje ikke at det finnes gode øyeblikk i slike stunder, men det gjorde det. Lettelse i sorgen, vite at kampen som allerede var tapt for lenge siden ikke lenger måtte kjempes. Sykepleierne på Lindrende enhet som med sin kunnskap og hjertevarme gjorde tiden hans der så god som mulig, nattevakten som hadde all verdens tid, selv om natten var travel. Når jeg klarer skal kameraten fortelles om her. Jeg må bare fordøye litt først.

Uka før sommerferien gikk, slik den siste uka før skoleferien pleier å gå. Litt stress og kjas, men mest kaotisk kos og moro. Det er ikke alltid kjempelett å motivere ungdommen til å møte på skolen, når ordens og oppførselskarakterer allerede er satt, og skolebøkene er levert tilbake til skolebiblioteket. Men, når fagene liksom er lagt litt på hylla, så får man jo muligheter til å bli kjent med elevene på en litt annen måte. Vi har lekt, snakka, spist is, spilt spill, fotball, og volleyball. Annerledes-dager med fine ungdommer er heller ikke å forakte.

 

Og sånn plutselig, før jeg visste ordet av det, så var det over. Aller sårest er det alltid å skulle si god sommer til de man vet ikke skal tilbake på skolen til høsten, de du ser for siste gang på avslutningsdagen. Det har blitt felt noen tårer, både i løpet av skoledagene, de siste samtalene, og under skoleavslutningen og seremonien for avgangselevene våre. Men, til tross for snørr og tårer, så var det jo fine øyeblikk også!

Festdrakta gikk på, selv om den absolutt var bedre å stå i, enn å sitte i, i år! Fint øyeblikk.

 

Med meg hjem de siste skoledagene var poser fulle av kort og brev med gode ord fra ungdommer jeg er så glad i, og som jeg kommer til å savne så innmari mye. Jeg ønsker de alt godt på veien videre, og jeg vet at de vil gjøre det godt, men den lille egoisten i meg skulle gjerne beskyttet de under vingene  (også kalt grevinnehengene) et år til. Gaver fra de unge håpefulle, valgt meg kjærleik, nok til å gjøre dette lettrørte gamle skroget om til foss av tårer…fine øyeblikk.

Gaven fra kollega Roald. Altså, gaver fra mange kolleger, faktisk. Herlighet så heldig jeg er, som er omringet av venner på jobb. Det er bare det at akkurat Roald sin gave fikk meg til å le så høyt, og det dagen etter alt det som var så vondt. Og det var så godt å le med magen, bare timer etter at vi mistet kameraten. Spøken er intern, for intern til å forklare, derfor ekstra gøy. Vin med hjemmelaget etikett….får jo aldri drukket den vinflaska. Den må bare stå til utstilling.

Den dagen vi bar pakket og dro, måsagubben og jeg. Det var dagen etter at kameraten gikk ut av tiden…som egentlig bare er en pent innpakka måte å si at noen er død på… Vi tenkte vi skulle bli hjemme, kjente på dårlig samvittighet for å dra. Hvorfor skulle vi kjøre rundt på jakt etter sol, og fjell og strand, og late dager, når vi nettopp hadde mistet en som betydde så mye. Men gutta g\hjemme ba oss reise. Ta en tur for oss selv, og en tur for “onkel”, så da gjorde vi det. Og selv om sorgen henger over oss, og tårene renner nå og da, så har vi hatt gode dager. Vi har ledd tilogmed! Masse!

 

Særlig den dagen vi satte på oss de ufattelig grelle bobil-dressene på campingplassen, og sprada rundt bare for moro. Planen var å sende et par snapper til gutta hjemme. Få de til å flire litt, men også få de til å bli litt flaue. Det er jo en forelders jobb, tross alt.  Så vi øvde inn en liten dans, og lo så magen ble støl! Grilldress, dans, og latter, herlige øyeblikk.

Det blir aldri mørkt på sommeren, ihvertfall ikke sånn dystert mørkt. Og denne uka har lyset gjort godt. Kvelden vi rusla rundt ved Loen ved midnatt, da hele campingen var stille, da fjellene speilte seg i blikkstille vann, og sola kasta røde og oransje skyer over himmel og vann. Et spektakulært skue, og vi ble bare stående å se. Nyte øyeblikket.

Måsagubben som stadig trakk inn i grilldressen bare for gøy, og litt for å gjøre meg flau. Da han stod og avkjølte føttene i vannet, med Espa-bolle capsen, og et knippe tyske bobil-turister åpenlyst fotograferte gubben og ikke landskapet…gøye øyeblikk.

Og slik har dagene gått. I en v\blanding av sorg og små gleder. For selv om det kanskje ikke virker sånn når livet butter som mest, så går alltid verden videre. Og når man logger seg på, puster inn litt og åpner øya, så skjer øyeblikkene. Vi har kjørt gjennom så nydelig landskap. Vi har bada i iskaldt bre-vann, og i lunken salt sjø. Vi har grilla middag hver dag, spist oss mette og sovet middag. Vi har hatt lange rastestopper langs veien, nyti sjøsprøyten på ferga, og sovna både i sola og skyggen.

 

Nå skal snart vaskemaskinen få ta seg av en ukes reisetøy, før vi pakker inn i bobilen igjen. Om noen uker, når gubben har bittelitt mer ferie, reiser vi igjen. Men først blir det begravelse, mer tårer, også skal vi lande litt sammen her hjemme. Det kommer til å bli fine øyeblikk av det også, helt sikkert.

Håper uka som gikk var grei med deg, og at uka som kommer byr deg på gode øyeblikk. Ta vare på hverandre. Ta vare på deg selv. Det fortjener du. Vi blogges.

 

 

 

Kjære skoleungdom.

Kan du gjøre meg en tjeneste?

 

Ta deg en velfortjent ferie. Unn deg selv det! Senk skuldrene. Nyt sola, la den varme deg både uttapå og inni! Stikk nesa opp mot skyene på regnværsdager og kjenn, virkelig kjenn, varmt sommer-regn i ansiktet! Drit i om regnet ødelegger perfekt malte øyenbryn, hvem bryr seg, sånn egentlig.

Tillat deg selv å klarne tankene. Noen ganger er det faktisk ok å gjemme unna det vonde, det vanskelige, det triste. Du trenger ikke glemme det, bare lov meg at du leter like mye etter alt det gode som alt det vonde. Det vil gjøre deg godt, jeg lover.  Start litt på nytt, prøv på det. Husk at du ikke er en diagnose, selv om du kanskje har en. Selv om du kanskje har mange. Presenter deg selv først, både når du ser deg selv i speilet, og når du møter nye folk. Det er jo DEG folk vil bli kjent med, ikke journalen du har på HelseNorge. Når du møter folk vil du jo helst vite navnet…ikke «Hei, hyggelig å møte deg  jeg har åreknuter, litt slarkete livmor, kronisk sengevæter, ubehandla herpes og sporadisk fotsopp…. Også heter jeg Janne…

 

Fikk du god karakter på eksamen? Så bra! Klapp deg selv på skuldrene, hold lenge på den gode følelsen.

Gikk det dårlig på eksamen? Det går helt fint! Helt sant! Tro meg altså. Been there, done that! De er kjipt der og da, men det går over. Det kommer nye muligheter. Noen ganger «bæsjer du på leggen», andre ganger er du helt sjef. Det er livet!

Vitnemålet ditt, karakterene dine, de definerer ikke deg!!! Du er så himla mye mer enn et tall mellom 1 og 6!  Du er en tier i så mye annet!!!! En tier i vennskap, en tier i streak på snap, en tier i trøst, en tier på fest, en tier i å dette bakover fra baren, en tier i hangover! Du er en tier trege morgener, og i seine kvelder! En tier i smil og latter og hverdagsøyeblikk.

Noen av dere har hatt det beste året. Ting har gått på skinner, vennskap blomstrer, kommentarene på TikTok er snille, hjemme er det trygt og god. Så heldig du er.

Noen av dere har hatt det ok. Gode dager, dårlige dager. Gode karakterer, mindre gode karakterer. Noen nye vennskap er skapt, noen gamle vennskap er avsluttet, eller satt på pause. Du har folk hjemme som er uendelig glad i deg, de er bare så himla teite innimellom.

 

Noen av dere har hatt det verste året, og det så tidlig i livet. Noen har mistet sine nærmeste, mistet en del av seg selv. Tenk at du sitter her i kveld, tenk at du kom deg gjennom. Vær stolt av deg selv. Det er i motgang det tyngst, når motbakken gjør at melkesyra nesten knekker deg…. Husk at de leggmusklene du bygger da vil gjøre at du står stødigere neste gang livet butter.

 

 

Takk! Takk for at vi har fått være sammen med deg i tiden din her på BVS! Takk for at vi har fått se deg, høre deg, og lære deg å kjenne. Noen mer enn andre selvsagt, for sånn er ungdommer, sånn er folk. Noen er mye, andre er mindre, alle er like mye verdt. Noen roper høyt, andre visker knapt, noen går fremst i rekka med rak rygg, andre smyger seg langs veggen, i et håp om å ikke synes. Vi har sett dere alle, selv om det ikke alltid har kjentes sånn for akkurat deg.

Noen ganger er du så innmari god til å skjule hva du tenker.

Andre ganger synes følelsene dine lang vei. Noen ganger ligger alle følelsene dine utenpå kroppen. Vi voksne ler litt da. Ikke av deg altså, jeg lover, men vi ler gjenkjennende. Vi har vært der. Ikke det du vil høre der og da, når kaoset raser i kroppen og i hodet ditt, men vit at en dag vil du kjenne på den indre roen du savner akkurat nå. Jeg lover. Det er kanskje det aller beste med å bli voksen. Roen.

 

Du er flink til å ta vare på andre. Flinkere enn oss voksne var, når vi var på din alder.

 

Du har så lett for å snakke åpent. Sende en melding. Gi en klem. Du og vennene dine. Dere krangler, åpenlyst. Og dere blir venner igjen. Drama egentlig. Unødvendig drama har vi tenkt ofte. Noen ganger har vi vært oppgitt over deg. Noen ganger har vi sagt det, kanskje av og til i en litt krass tone.

 

Du har ledd av oss da. Sagt at det er vi «gamlinga» som er «dramatiske». At alle krangler hele tiden, også blir de venner igjen. At sånn er det å være ungdom. Vi gamle må jobbe med oss selv, vi skjønner jo det. Vi ER gammeldagse. Dette er din verden, her er vi bare en tilskuere. Noen ganger en gjest, heldige som blir invitert inn i din verden. Takk, takk for at vi av og til blir invitert inn. Fortsett med det, så kanskje vi kan lære enda mer av hverandre!

 

Det skjer så mye rundt deg hele tiden. Du blir sliten. Alle forventer noe av deg. Mamma og pappa, besteforeldrene, søsken, vennene, lærerne, følgerne. Så mange roller du villig tar på deg, så mange roller du må spille. Når er du bare deg selv? Og når du er det, er det da det rakner litt?

 

Det er det du sier. At det er når du er alene det er mørkest. At det er når du kan senke skuldrene at du blir mest andpusten.

 

Vi forstår det. Vi ser det. Vi ser deg!

Derfor vil jeg du skal gjøre meg en tjeneste.

Nå som skoleåret om få minutter er over. Senk kravene til deg selv. Senk kravene andre har til deg. Våg å si nei, gled deg over å kunne si ja, de gangene du kjenner at det er det du vil. Sett grenser, for deg selv og andre.  Nyt de små øyeblikkene, når du legger de sammen vil du se at de til sammen utgjør så mye glede. Ikke legg lista så høyt. «Chill» litt lissom. De små gledene kan gjøre stor lykke. Brune føtter i hvite tøysko, hullete jeans, brownies og is, dyppe tærne i vannet, gå barbent i gresset, se en hel serie på Netflix i løpet av en dag, lås deg inne på rommet og spill høy musikk, syng når du er alene, høyt! Ikke slett den kleine TikToken, ei den!!!! Sov lenge, vær våken hele natten. Forelsk deg i det mennesket du liker aller best, forelsk deg litt i livet, tillat deg å kjenne sommerfuglene virvle i magen! Gjør du det? Kan du gjøre meg den tjenesten?

Og når du senker skuldrene litt, så smil av deg selv, vær stolt av deg selv, den du har vært, den du er, og den du kommer til å bli. Du er bra bruh, okeh…du er dritbra mann! Og send oss en tanke, oss gamlinga her på skolen, og vi at vi unner deg alt godt, det beste livet kan gi, og vit at vi er så innmari stolte av deg, og så innmari, skikkelig, glad i deg!

 

God sommer!

Ukas små øyeblikk.

Så ble det nok en søndagsmorgen, helt plutselig, nesten rett etter tirsdag. Ikke egentlig, jeg vet jo at jeg har vært gjennom alle ukedagene, men det kjennes virkelig ut som om forrige søndag var i forigårs. Jeg har krabbet ut av senga, og kravlet opp i hjørnet av sofaen. Det var litt ork å stå opp i dag, men etter ganske mange våkentimer i natt fristet ikke senga lenger heller. Det fine med søndager som dette er jo at det er fint lite som haster. På planen står det ikkeno, helt blankt, og jeg har bare tenkt til å fylle den med øyeblikk når det passer meg. Det skal bakes til ukas matpakker, og det frister med hjemmelaget pizza til middag. Jeg fant frem ark og tusjer i går, og om lysten kommer kasta på meg, så skal jeg tegne litt. Ellers skal jeg ingen verdens ting, sånn i utgangspunktet, og det passer meg helt utmerket.

Nok en uke har vært preget av litt uro, det merkes, og det er ingen grunn til å legge skjul på det. Likevel har uka vært full av små øyeblikk, for sånn er jo livet. Øyeblikkene skjer, uansett, og det er jo opp til hver og en av oss om vi vil overse dem, eller stoppe opp litt, ta de inn, og nyte dem. Små sekunder kan bety så mye for en dag.

For eksempel da… på fredag var det lys på kontoret da jeg gikk over skolegården, men døra til kontoret var likevel låst da jeg gikk inn. En kollega var tidlig på`n for å gjøre klart til det aller siste kullet med praktisk eksamen, og drev å klargjorde klasserom, og høringsrom. Det var helt tydelig at hun hadde multitasket da hun skulle sette frem til munngodt til sensor, for rett uttafor kontordøra lå tre Twist som hadde falt ut av bollen. Altså!!! Hverdagslykke!!! Og bare sånn for å toppe øyeblikket, det var tre av favoritt bitene mine! Ikke en eneste banantwist! (For hvem var det som tenkte at det å blanda banan i en sjokolade var en god ide liksom????) Så jeg bøyde meg ned, skuffa opp tre Twist i handa, kokte kaffe, og hadde sjokoladefest alene på kontoret klokken kvart over syv! Små ting gir gode øyeblikk!

Mandagen var litt lang! Jeg var på kontoret før sju, for jeg hadde uansett vært våken hele natta, og så ingen grunn til å kjede meg mer hjemme. Så ble dagen sånn typisk mandag, hvor alt skjedde samtidig. PC og mobil skulle klargjøres til tanking på grunn av overgangen til Akershus, (kjøss meg bak!) og jeg suger når det gjelder alt sånn teknisk. Så hadde jeg samtaler og turer med elever fulle av eksamensnerver, et par møter, og innen vi skulle starte avdelingsmøtet på slutten av dagen, var energien brukt opp. Jeg trodde jeg liksom hadde klart å skjule hvor drittlei jeg var der jeg satt i hjørnet mitt nederst på kontoret, men neida!!! På skolen vår kan man alltid stole på at en kollega minner deg på hvor muggen man ser ut når man sitter i egne tanker, så jeg mottok en snap-film av meg selv, fra dama på nabopulten. Så ble det en god latter av det også, for muggen kjerring har selvironi faktisk! Gøy øyeblikk.

Fredag kveld var gøy! Kanskje ukas gøyeste øyeblikk. Jeg var invitert til Nannestad for å underholde på damenes aften under Nannestad-dagene. Jeg har grua meg skikkelig!!! Sånn inn i gampeskauen skikkelig!  For selveste Christine Koht skulle på scenen og underholde før meg, og det blir jo litt som å hoppe etter Ruccola… (pappavits!) Men det gikk helt fint, faktisk! For damene i Nannestad hadde glassene fulle av vin, og klokka var 22.00 og stemninga på topp da jeg entret scenen, og før jeg visste ordet av det hadde jeg preika en time om livet og sånn, og folk lo og kosa seg. Og når det var over, da letta den mentale ryggsekken på skuldrene, for nå har jeg ikke sagt ja til noe ekstra på langt tid. Så deilig å kjenne på det også. Så kjære damer i Nannestad, (og de fire mannfolka som hadde forvilla seg inn på damenes aften) takk for herlig mottagelse, og iskald Pepsi Max backstage! Takk for øyeblikkene!

Og på lørdagen traff jeg litt bakken, sånn metaforisk. Sikkert fordi jeg endelig kunne lande litt. Jeg kom meg aldri ut av pysjen den dagen, men det gjorde ikkeno. Jeg rusla rundt i pysj og raggsokker, drakk kaffe og spiste ibux, også sovna jeg i stolen på trammen, mens poder jobba litt, polerte biler, og snekra litt. Og det var så godt å bare få være i fred, md de gode menneskene mine rundt meg. Fine øyeblikk.

Solsikken fra Ragnhild. En sånn hverdags-overraskelse som gleder så innmari. Solsikker er noe av det fineste jeg vet, og nå står den på bordet og lyser opp stua litt. En stor blomst farger liksom rommet, og fem knopper venter på å springe ut. Gule gleder, gule øyeblikk.

Når minstepoden lager middag. Han har blitt en sånn grillkonge, den gutten, og det passer meg helt strålende. Flere ganger denne uka har vi kjørt bort og handla inn grillmat og tilbehør, og når vi kommer hjem styrer han sjappa. Jeg er tidvis møkka lei av å lage middag, og det er helt nydelig at det står en parat til å ta over. Denne uka har han flesket til med grillribbe, kyllingburgere, bacongrill, sommerkoteletter og masse digg tilbehør. Middagen servert, det er alltid gode øyeblikk!

Og slik gikk enda ei uke. Ventetid, sorger og gleder. Jeg har besøkt kameraten, spist burger på en parkeringsplass i Sørum, og klippet gresset i regnvær. Jeg har lent meg tilbake og lyttet til guttas gitarspill, startet på en tale til avgangselevene våre, og spist julesjokolade fra gaveposen jeg fikk av en kollega.

Jeg har sovnet til lyden av regn mot ruta, og våkna til solskinn og fuglekvitter. Hverdagsøyeblikk i fleng. Nå håper jeg uka som kommer byr på muligheter til å “lande” enda litt til, og at du finner glede i de små øyeblikkene. Vær raus med deg selv, det fortjener du. Vi blogges, og riktig god søndag.

Ukas små øyeblikk.

Så våknet man opp til enda en søndag. Det er kaldere i lufta rundt måsahuset i dag, enn det har vært de siste ukene. Ullsokkene er på igjen, og det er nesten så man kunne fyra litt i peisen. Men bare nesten. Det greier seg med ull på føttene og resten av skrotten krølla opp under et tjukt teppe, her innerst i sofakroken. Ukas små øyeblikk skal oppsummeres, en drøy halvtime skal gå med til litt erindring og skriblerier, samtidig som dagens første kaffekopp skal nytes. Akkurat nå er et fint øyeblikk. Poder og podekjæreste sover, og måsahuset er stille. Det er en så fin følelse det. Nyte stillheten, men vite at huset likevel er fullt av folk man er glad i. Gubben pusler med sitt. Ukene er preget av litt indre uro for oss alle, men søndags morgen gir likevel ro. Godt øyeblikk.

Det er eksamensdager på skolen. De siste par ukene har vært prege av det, uka som kommer blir også slik. Det er en litt annen stemning i korridorene, blant ungdommen. Noen er lette til sinns, klare for opptrekk uansett fag, bare krysser fingrene for at de ikke kommer opp, og lever godt med det. På andre sitter nervøsiteten nesten utenpå, og Flere av de som øver til praktisk eksamen er liksom stressa og chill på samme tid. Jeg rusler mellom klasserommene, mellom elevene, veileder litt, trøster litt, avleder litt, og leker litt! Helt utrolig hva en runde gjemsel kan gjøre, selv for de som har runda 18. Denne uka har jeg spilt volleyball, bakt muffins, gått turer, lekt boksen går, gjemsel, og hoppet strikk. Pauser med fysisk aktivitet klarner hodet for unge og gamle, også gir det gode øyeblikk. Skikkelig gode øyeblikk. Selv om man ligger på ryggen i et blomsterbed, og venter på at en tilfeldig ungdom skal rope “BOKSEN GÅÅÅÅR!!!”

Et lite besøk av den firbente vennen, og en gyldig grunn til å rusle en tur tidlig på morgenkvisten. Det er så deilig det! Å stå opp, pusse tenna, ta på skoa, og rusle en tur med voffsen langs grusveien. Kjenne på lukta av vått grøftegress, plukke med seg noen markblomster, skryte uhemmet av dyret som bæsjer i grøfta, og rusle hjemover med blomster i den ene hånda, og en pose bæsj i den andre. Fin måte å starte dagen på, og frokosten smaker bedre når kroppen både har fått luft og rørt litt på seg. Fine øyeblikk.

Jeg holdt foredrag denne uka. Det er halvannen måned siden sist. Jeg har liksom takket nei til alt i Mai, i et forsøk på å lande litt. Da er det alltid rart å på en måte skulle prestere noe igjen, etter å ha hatt noen  “fri-uker”. Men det gikk så fint så. Flotte damer fra sykehjemmet på Hemnes hadde arbeidsmiljø-dag, og det var så fint å kunne bidra.

Neste fredag skal jeg på scenen igjen, denne gangen i Nannestad! Og akkurat det gruer jeg meg til. Ikke bare er det seint på kvelden, men sjølveste Koht skal på scenen før meg! Frykter at all latteren og engasjementet til publikum er brukt opp innen jeg skal på, MEN…. Den flyeren, med bilde av meg og henne på samme side, den lever jeg lenge på! Kult øyeblikk. Wish me luck!

Fredag minte gubben meg på at vi hadde bryllupsdag. 22 år! Jeg hadde helt glemt det! For første gang på 22 år hadde jeg glemt det, og gubben husket det. Gjett om han er stolt a, og jeg skal love deg at han veit å gni det inn! Vi feira med risengrynsgrøt fra pose til middag… Fintfolk veit du!  Også ble vi enige om at vi heller får ta en middag ute seinere i sommer. Når verden ikke spinner like fort, og når feriepengene er på konto. Uansett, 22 år som kona til måsagubben, det er ganske fint faktisk. 22 år med hverdagsøyeblikk.

Kjøretur i regnet. Det hender vi gjør det, etter middag og litt utpå kvelden. Bare for å komme seg ut, klarne hodene litt. Det er så godt å ta med en kaffekopp i bilen, høre på radioen, se regnet tromme mot frontruta, og bare titte ut på de grønne jordene. Stoppe ved et vann, lukke øynene litt, skravle og le litt. Og om det passer seg sånn, stikke innom et sted å kjøpe en is ellerno. Det ble en sånn tur denne uka, og det var skikkelig fine øyeblikk.

Og slik gikk hverdagsuka. Jeg har knipset mindre øyeblikk enn jeg pleier, tror kanskje øyeblikkene har kommet mens jeg har holdt på med ting, for så å forsvinne igjen før jeg har foreviget dem. De skjedde jo likevel. Jeg har laget middager til alle fem i måsahuset, og jeg har fått middager servert av poder og gubbe. Jeg har gått en lang tur i regnet under den rosa paraplyen, og jeg har spist lunsjen min ute i sola midt i skolegården. Jeg har bakt litt, strikket litt, tegnet litt, og vært på besøk hos kameraten. Hverdagsuke. Det telles ned til sommerferie, men før det venter enda to hverdagsuker med fine ungdommer.

Håper uka som gikk bød på noen fine øyeblikk, og at uka som kommer vil deg vel. Ta godt vare på deg selv, det fortjener du. Vi blogges.

 

 

Ukas små øyeblikk.

Så var det plutselig enda en ny søndagsmorgen, og jeg veit ikke helt hvor denne uka ble av heller. Men jeg sitter jo her da, pakka inn i flanellpysjen og ullsokker, som vanlig en søndagsmorgen, og er klar for å “gjenoppleve” ukas små øyeblikk. Nyte de en gang til, bare fordi jeg kan, og litt fordi jeg trenger å minne meg selv på alle de fine små øyeblikkene som kommer midt oppe i den hektiske hverdagen.

Det er tidlig på morrakvisten enda, men vinduer og ytterdør står åpne. Dette gamle huset trenger en real gjennomtrekk innimellom, Den litt søte lukta av vått gress og skog siver inn. Ikke er det kaldt heller, bare svalt og deilig, til tross for at uka har bydd på både sol, og små sommerstormer. Men altså, den lukta av sommermorgen, den er det lite som slår. Akkurat nå er et godt øyeblikk.

Forrige søndag våknet vi opp til en pode med bandasje, og et ukjent antall sting i en vond finger. Kvelden før hadde han fått fingeren i klem, og skjønte fort at her hjalp det ikke med plaster. Så tidlig på natta stakk hele brødregjengen på legevakta med mellomste bror, men far og mor lå hjemme og sov uten noen anelse om en splitta finger, og selv om han ble ivaretatt etter alle kunstners regler der, fikk han beskjed om å reise på Ahus i løpet av søndagen. Som sagt så gjort. Og fingeren var virkelig ødelagt… Allerede onsdag ble det operasjon. Nå er det jo ikke en ødelagt finger og lang sykemelding som er det gode øyeblikket her da, men… Brødrene som fikset alt på egenhånd da uhellet var ute, fordi de vet at pappaen og jeg står i mye om dagen, og at vi trengte hvile den natten. Morfaren til gutta som plukker opp pode og kjører han til Ahus, slik at pappaen kan jobbe noen timer før han møter poden på sykehuset. Nettverket vårt. Det er lite, men det er oppe og går, og det er jeg så takknemlig for. Når det er sagt, DET HOLDER NÅ!!! Pakker familie og venner inn i bobleplast slik at det ikke skjer noe mer med det første. Uansett, en familie som tar vare på hverandre, gode øyeblikk.

Den dagen Rusta tok inn et parti med ungdomstid på flaske!!! Jeg fikk hamstret en liten dose Jane Helen såpe og body lotion denne uka, og nå har jeg gått rundt og sniffa på ungdomsårene i fire-fem dager. For en lykke!!! Jeg tok med et par flasker til Line på jobben også, for gjennom de siste åra har vi med jevne mellomrom snakka om akkurat den lukta fra den såpa, også ble vi sittende på kontoret og sniffe og mimre begge to. Et lite skjær i sjøen at en ni år yngre kollega meddelte at det luktet sånn koselig mormor-såpe, men jeg er glad i dama, så jeg lot det passere, og tok bare litt hevn med å “drite” henne bittelitt ut på instagram. Såpe og hevn, fantastiske øyeblikk.

Sommerstormen. Vi hadde akkurat kommet hjem fra besøk hos kameraten på sykehjemmet da himmelen åpnet seg. Lyn, torden, vind og regn som slo så hardt i bakken at det spratt opp igjen. Jeg ble stående i døra å titte ute i flere minutter. Dammer av pollen rant ned innkjørselen, og regndråper på blomstrende syrin kastet sommerlukta gjennom hagen. Kaotisk og vakkert på en gang. Sommerstorm var et nydelig øyeblikk.

Den dagen lærerne laget innhold til sommeravslutning for avgangselevene våre. Det er lenge siden jeg har ledd så mye. Vi har et par lærere på avdelinga som tydeligvis sitter på et hittil ukjent skuespillertalent, og jeg blir så glad når folk “bjudar på” seg selv. Vi brukte omtrent ei økt på å lage innhold, og kan selvsagt ikke dele det før elevene har sett det om noen uker, men herlighet altså, ukas gøyeste øyeblikk.. Frykter at noen blir krenka…

Sommerfest på jobben. Jeg hadde pønta meg med ny kjole og greier! Gulere enn en påskekylling!

Det ble tidlig kvelden på meg, men dagen var jo likevel lang. På jobb kl syv om morran, hjem igjen halv åtte…på kvelden da! Hodet verket, og tankene er konstant hos kameraten. Men jeg koste meg med festleker, en drink, og kollega Martin stod for grilling av diverse kjøttretter. Sommerfest… Det er så rart å tenke på at skoleåret snart er over.

I går var vi igjen hos kameraten på formiddagen. Ingen av oss, gubben og jeg, fikk sove på morran. Gubben forsvant ut i garasjen før klokka var seks. Innen klokka var sju hadde jeg satt på en klesvask, en oppvask, og moppet gulvene. Da vi reiste hjem fra kameraten midt på dagen kom trøtten over oss begge. Gubben gikk i bua si igjen for å pusle litt med småbilene, jeg sovna i stolen ute, og da jeg våknet igjen var det ettermiddag. Jeg var halvveis i drømmeland da lukten av kyllingburger kilte i nasan, og der på samme platting som jeg sov stod to av podene å grillet middag til hele fammen. De hadde tatt seg av innkjøp og matlaging, og det var spå herlig! Så herlig at jeg gladelig tok oppvaska. Noen ganger er det så digg at andre mekker middagen, og i går var det ekstra deilig å få maten servert. Nydelig øyeblikk.

Og slik gikk hverdagsuka. Eksamenskjøret er igang på skolen, og arbeidsdagene går med til en salig blanding av veiledning og oppmuntring. Sola skinner det ene øyeblikket, regnet pøser det i det andre. Jeg sitter ved vinduet på kontoret og registrerer sol i et friminutt, regn i det neste. Jeg har måttet kaste et par utslitte pensko, og er på jakt etter nye. Vanskelig når man er kjerring med svære føtter. Jeg har drukket Cola fra glassflaske, en liten kveldsgave fra eldstepoden, og jeg har drukket lunken kaffe fra pappkrus. Jeg har danset med ungdommer og pensjonister i et klasserom, ryddet klesskapet og spist vafler til kveldsmat. Jeg har hatt besøk av podekjærestevoffsen, og spist is i en mattetime. Hverdagsøyeblikk ❤❤❤

Nå skal enda en søndag få bringe ukas siste øyeblikk, før nok ei uke hvor jeg teller ned til sommerferie. Ta vare på de du er glad i, det høres ut som en klisje, men øyeblikkene teller. Vi merker det så innmari på kroppen om dagen. Også må du være litt raus med deg selv, for det r du verdt. God søndag. Vi blogges.