10. Desember – Grove flatbrød

Jeg fikk takke til bursdagen min, av pappa og fruen. Sånn svær steketakke som dekker halve benken, og gir uante muligheter for en hobbyhusmor med medfødt bakekromoson. Steketakken har fått kjørt seg noen ganger allerede, og jeg elsker den. Før kunne jeg stå i lange stunder for å steke sveler til hele gutteflokken, men nå som man kan steke 8-10 stykker av gangen er det en fryd! Jeg har jo som mange kanskje har skjønt en overutvuiklet forkjærlighet for det søte, og elsker alt av kaker,men jeg er glad i det litt sunnere også, og tro det eller ei, men i hverdagen går det faktisk mest av det.

Og her om dagen fikk jeg så lyst på noe med litt tyggemotstand. Noe annet enn vanlig grovbrød, likevel noe som mettet godt. Derfor plugget jeg inn takken, ribbet kjøkkenskapene for små rester av korn og gryn, slang sammen en deig litt sånn på måfå, og mekket grove flatbrød. De ble kjempegode, rett og slett. Grove, sprøe, og brukanes både til mellommåltider med godt pålegg eller spekemat, som en liten godbit til en kopp te, bare med et lag godt smør på, og til supper og gryteretter. En hel kakeboks full av små flatbrødhjerter ble det, så når spiser jeg tykke, gode og mettende flatbrød til frokost i hele adventstiden.

 

Flere spurte på Snapchat den dagen jeg bakte, om jeg ville dele oppskriften, og siden den er latterlig enkel er det slett ikke noe problem.  Kan jo like gjerne leke litt bakeblogger innimellom.

Oppskriften er som følger:

200 gr grovbakst

200 gr hvetemel

200 gr havregryn

2 dl linfrø

4 dl vann

Eltes sammen i en bakebolle, for hånd, til en fast og litt tørr deig.

 

Kjevle ut deigen så tynn man får den. Jeg brukte vanlig kjevle, fordi jeg ikke har noe annet, men en flatbrødkjevle med spor vil gi en enda tynnere leiv.  Flatbrødene kan stekes store, og senere deles opp ved servering, men jeg ønsket meg mange små da de er lettere og oppbevare, og fant frem store pepperkakeformer. Denne gangen gikk jeg for hjerter, er jo tross alt jul.

Når leiven er kjevlet tynn drysser jeg på et knippe havsalt eller flaksalt, og kjevler det ned i leiven før jeg stikker ut former. Salt er selvsagt valgfritt, men jeg synes et hint av salt er prikken over i`en, sånn rent smaksmessig.

 

Noen hjerter stakk jeg hull i med et sugerør. Hvem sa at mat ikke kunne være juledekorasjon på kjøkkenet? Dessuten kan det jo være en fin julegave, om man vil gi bort noe spiselig. En god olje, litt spekemat og hjemmebakte flatbrød er jo en prima julegave.

Stekes på varm takke , på begge sider, til de er lett gyldene og sprøe.

“Tørkes” til slutt i stekeovnen, varmluft, 50 grader i ca en time. Da blir de tørre, og sprø.

 

 

Noen flatbrød ble buntet sammen, medbragt til en venninne, og prøvesmakt samme dag.

 

Og så er det bare å nyte. Enten med godt pålegg, eller som tilbehør til middagen.

Neste gang vil jeg teste takken til lefsebaking. Det har jeg aldri prøvd før. Har du en god oppskrift på lefser du er villig til å dele?

 

7 kommentarer
    1. For en fin oppskrift, takk for at du deler oppskriften 😀 et lite tips når det gjelder linfrø, du bør kverne dem i en blender eller kjøpe ferdigkvernte linfrø, for vi får ikke til å ta opp næringsstoffene fra dem når de er hele! Kroppen klarer ikke å fordøye dem ordentlig.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg