Grove gløgg-brød.

Det finnes lite som slår fersk gjærbakst. Nybakt grovbrød eller søte boller spiller ingen rolle,det er like godt begge deler, bare det er ferskt. Men hva om man slår sammen de to da? Kombinerer et litt grovt brød med søte boller, og tilsetter en dæsj av jul! Hva får du da?

SNADDER!!! Det er det du får. Skikkelig digg snadder!

 

Jeg har bakt grove gløgg-brød! Det lukter jul, og det smaker jul, og det metter. Og når jeg er mett skjærer jeg en skive til, bare fordi det er skikkelig godt, og det er alltid rom mer av det som er godt.

 

 

Dette brødet får fast plass i brødboksen hele Desember. Perfekt i matpakka, ei skive til frokost, eller som en godbit til kaffekoppen på kveldinga.

Lyst til å bake ditt eget? Det er i grunn ganske enkelt.

Oppskriften er som følger:

1/2 kg hvetemel

1/2 kg grovbakst

50 gr gjær

1 raus ts kardemomme

2 dl rosiner

2 dl mandler

1 dl flytende margarin

3 dl melk

3 dl gløgg

 

Bland alt sammen i bakebollen, og elt sammen i 10-15 min. La deigen heve under plast i en time. Fordel deigen i to brødformer, og la de hvile på et lunt sted under plast i ca en time.

 

Jeg lar “Bodil” ta seg av eltingen. Kjøkkenmaskin er en luksus jeg ikke helt forstår hvordan jeg klarte meg uten så lenge. Jeg elsker “Bodil” altså!
Så skal det heves.
Del deigen i to like store deler, og fordel i ønskede former. Jeg brukte en vanlig brødform, og en gammel jerngryte, bare for å få to ulike fasonger.

 

Tid for etterheving.

 

Drysset over mel og risset mønster med skarp kniv før steking. Prøvde meg på en litta snøstjerne, men…se neste bilde!

 

Når du risser inn ei nett lita snøstjerne, men den ender opp med å se ut som en ille tilberedt vaginal fødsel i siste stadie…smaker godt likevel da…kanke få til alt hele tida heller lissom…

Stekes på nederste rille i ovnen, 200 grader (over og undervarme) i 45-50 min.

 

Og da er det bare å nyte, med eller uten en grådig tykt lag meierismør og brunost!

Og sånn, der har du oppskriften på et skikkelig digg litt grovt gløgg-brød! Har du lyst til å bake?

Hva er din favorittjulebakst?

10 kommentarer
    1. Hjelpes meg, det ser deilig ut🤩 Skal prøves i helga, tusen takk for inspirasjon og oppskrift, du er helt knallgoe❤️

    2. Denne må prøves 🙂 Jeg baker også gløgg-brød til jul, men etter litt annen oppskrift. Det artigste er telyset som jeg setter nedi på toppen. Skjærer et kryss i toppen av brødet og setter nedi telyset. Tar ut stearinen før steking, fyller bare metallkoppen med tørr ris. Heller ut risen og setter i stearinen når brødet er blitt kaldt. Utrolig dekorativt på vårt juledags-koldtbord 😍
      Koser meg veldig med dine morsomme betraktninger og tegninger, og må stadig lese høyt for mannen under søndagsfrokosten 😍

    3. Denne må prøves 🙂 Jeg baker også gløgg-brød til jul, men etter litt annen oppskrift. Det artigste er telyset som jeg setter nedi på toppen. Skjærer et kryss i toppen av brødet og setter nedi telyset. Tar ut stearinen før steking, fyller bare metallkoppen med tørr ris. Heller ut risen og setter i stearinen når brødet er blitt kaldt. Utrolig dekorativt på vårt juledags-koldtbord 😍
      Koser meg veldig med dine morsomme betraktninger og tegninger, og må stadig lese høyt for mannen under søndagsfrokosten 😍

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg