Grytebrød med appesin og søtpotet.

I går satte jeg nok en gjærdeig, litt sånn på slump. Jeg gjør ofte det. Romsterer litt i kjøkkenskapene når jeg kjeder meg, leker meg litt med det som finnes der og i kjøleskapet, kanskje i fruktfatet, og mekker sammen noen snadder. Noen ganger blir det spiselig, til og med kjempegodt, andre ganger havner ikke oppskriften på bloggen…for å si det sånn!

I går ble det brød. Et brød stekt i gryte, med appelsin og søtpotet. Og dette var en av de gangene hvor ting bare klaffet skikkelig. Luftig brød med sødme og masse smak, og en skorpe så tynn, og sprø at bare lyden av den når jeg skar opp brødet får tennene til å løpe i vann bare jeg tenker på det.

 

 

( Sjekk den skorpa der da!!! Sprøere enn Donald Trump!! )

 

Vellykket, rett og slett. Så vellykket at da jeg skulle snike til meg enda en skive til kveldsmaten får en liten halvtime siden var det bare noen skarve smuler igjen i brødboksen. Pokker ta de evig sultne tenåringene altså 😉 Egentlig hadde jeg ikke tenkt til å blogge dette brødet, tenkte vel at en brødoppskrift kanskje ikke er noe å rope høyt for, men som ei midlivskrisekjærring med litt i overkant stor interesse for sosiale medier postet jeg et bilde av brødet på Instagram, og der spurte Gunn Merethe etter oppskrift. Så her kommer den da.

Ingredienser:

 

50 gr gjær

6 dl lunkent vann

1 dl olje (jeg brukte raps)

2 ts salt

En halv revet søtpotet

Saften av en appelsin

6 dl hvetemel (mulig man må spe på litt til utbaking og elting)

3 dl speltmel

2 dl havregryn

 

 

( En halv middels stor søtpotet gir akkurat nok fuktighet, og søtlig smak. )

 

Bland ut gjæren i væsken, og tilsett det tørre. Eltes i mist ti min. Heves under plast i en time.

Sett jerngrytene (Gjerne to små da det er hendigere å skjære i små brødskiver. Jeg har kun en stor gryte, og det gikk også fint.) i ovnen på 250 grader, og la den bli skikkelig varm.

Ta ut gryten, elt lett sammen to små, eller et stort rundt brød, og slipp det i gryta. Sett på lokk, og stek i ovnen på 250 grader i 20 minutter, nederste rille.

Ta av lokket, senk gradene til 200 og stek videre i 25-30 minutter.

Avkjøles på rist, og nytes!

 

( Tok egentlig ikke på så masse smør altså. Det bare liksom datt ned på skiva. Hater når det skjer! )

 

PS: Enkel forskning viser at smør smelter på varme brødskiver og setter fort flekker i sofaen. Det kan være lurt å ikke, jeg gjentar IKKE spise liggende. Mulig noen dreit seg ut litt der tidligere i dag, og har vaskemaskinen full av sofatrekk akkurat nå.

Vi blogges.

16 kommentarer
    1. Hei Janne.
      Altså……..jeg skulle ønske jeg hadde fått en advarsel før jeg kom nederst i innlegget ditt. Det var bare så øynene poppet ut av hodet og tunga satt klistret fast til skjermen og fantsaserte at det var skiven med smør den fikk smake, å ikke en pc-skjerm full av støv og basselusker.
      Ny stekt brød med masse smør…….å du hellige du …… 😀 😀

    2. Tusen takk for oppskrift 🙂 Baker ofte grytebrød, men har aldri prøvd med søtpotet og appelsin, det må testes! God hærlig helg til deg og dine 🙂

    3. Prøvde oppskriften men det gikk ikke bra 😔 Er ingen dreven baker men deigen ble ikke en deig som kunne eltes. Hva gjorde jeg feil? 🤔

    4. Milla: Deigen min til dette brødet ble også litt klissete, men det gjør ikke noe fordi det stekes i gryte. Etter heving tok jeg litt mel på hendene og klappet forsiktig sammen en “ball” av deigen som slippes i varm gryte, og så rett tilbake i ovnen 🙂
      Vet ikke hva som gikk galt hos deg. Mulig du burde tilsette en dl eller to mer med mel, og problemet var at deigen ble for løs. Jeg har ikke kjøkkenmaskin, og bruker hendene til elting. Til dette brødet rører jeg først det våte og tørre sammen med sleiv til den slipper bakebollen, og elter videre for hånd. Vet ikke om denne forklaringen er til hjelp, men håper det 🙂

    5. Milla: Og husk at om deigen er løs, så tilsett bare litt ekstra mel, og den trenger ikke eltes like seig som en bolledeig, da du bare kan slippe deigen opp i varm gryte, uten å måtte forme den 🙂 Lykke til 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg