En deig, to smakfulle bakverk.

Det enkle er ofte det beste.  Jeg er født litt makelig og lat, liker kjappe løsninger, og synes det er stilig å kunne imponere med noe som virker litt storslått uten at det ligger så himla mye arbeid bak. Jeg er en juksemaker, rett og slett, særlig når det kommer til gjærbakst. Jeg har en grunnoppskrift jeg alltid går ut i fra, så lar jeg heller fyllet og litt sånn fiffig utførelse stå for “wow” faktoren. For deigen er enkel nok i seg selv, men god på smak, og resultatet blir alltid ganske bra. Kjappe løsninger med god smak er alltid innafor i “mammas bakeri”.

 

 

Før jobb i dag satte jeg en slik søt gjærdeig til heving i kjøleskapet. Da kunne den stå slik i mange timer mens jeg var på jobb, også kunne jeg bake ut med en gang jeg kom hjem. Den mellomste poden jobber med siste innspurt på filmoppgave de har fått på skolen, og enkel forskning viser at mat får bein å gå på når gutta drar inn huset fult av kompiser, og da særlig rett etter skolen når de både er slitne og sultne. Og ungdom er jo som folk flest, de jobber best på full mage.

Så med gangen full av guttesko, og myra bak måsahuset full av ungdom i kostymer, med manus og kamera under armen bakte jeg ut to ganske store kranser av en enkel deig, og fordi folk ofte spør etter oppskrift hver gang jeg poster noe på Snapchat eller instagram, er jeg like gjerne tidlig ute denne gangen, og deler oppskrift og fremgangsmåte på bloggen med det samme 🙂

Oppskriften er som følger :

           

  • 150 gr smør
  • 6 dl melk
  • 2 ss honning
  • 1 pk fersk gjær
  • 2 dl sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1 kg hvetemel (pluss litt til utbaking)
  • Heves under plast til dobbel størrelse, ca en time.
  • Kransene etterheves i ca 40-60 min under et håndkle.
  • Stekes midt i ovnen på ca 220 grader, i 10-15 min. Avkjøles på rist, og nyyytes!                                                                                                                

 

Gjærdeigen skal heve til dobbelt størrelse.

 

Del deigen i to like store emner, en til hver krans.

Fyllet velger man selv. Her hos oss blir det litt sånn “man tager hva man haver” mentalitet. Vi fyller med det vi har liggende i kjøkkenskapene, og er sjelden redd for å blande ulike smaker. I dag fylte jeg den ene kransen med smør, sukker, kanel og blåbærsyltetøy, og den andre med karamellsaus (hjemmelaget) og valnøtter.  Fremgangsmåte kommer som vanlig i et bilderaid. ( Sa jo at jeg var makelig og lat…hvorfor skrive på seg strekk i pekefingeren, når man heller kan knipse bilder lissom! )

 

Hjemmelaget karamellsaus, ALLTID innertier!

 

Rull ut emnene til to avlange leiver.

 

Fyll leivene med ønskelig fyll. I min ene har jeg karamellsaus og valnøtter, i den andre sukker, kanel, smør og blåbærsyltetøy.

 

 

Rull leivene sammen til “pølser”, og del de på midten med en skarp kniv.

 

Tvinn de to dele sammen.

 

Form de tvinnede pølsene til runde kranser og legg på stekebrettet for heving, deretter steking.

 

Ferdig stekt, avkjøles på rist. Det er lov å prøvesmake fyllet som har rent ut! Kvalitetskontroll er viktig, selv ved slurvearbeid!

 

Rustikk blåbærkrans. (Egentlig bare et fancy ord for bakverk som ser litt ut som takras! )

 

Et lag melis og et lite dryss ristede valnøtter. Søtt, sprøtt, og godt.

 

Smakstest er som sagt pålagt! Man serverer jo ikke ungeflokken noe man ikke har kvalitetssikret!

 

 

Et lag melis og et dryss friske blåbær. Søtt, syrlig, og skikkelig snadder. Min favoritt i dag! Slankende og, blåbær er jo salat!!! Genialt for meg som skal ned fra str 46, til en petit str 38 innen i morgen kveld. Skal gå modell på Torget serru, og trenger å bli syltynn og deilig på et døgn!

 

 

Ønsker alle som titter innom en nydelig og smakfull tirsdag. Skal du bake noe denne uka?

 

15 kommentarer

Siste innlegg