20. Desember – Nissekyss

De siste par dagene har vært litt hektiske, og det siste jeg hadde på bakelista mi før jul måtte vente, til fordel for et par karer som ønsket ny julesveis, og en pode som skulle trekke inn i finstasen til årets juleball for skolens tiende klassinger. Derfor måtte mor brette opp armene og være frisør, skjortestryker, slipsknytter og skopusser i stedet for baker. I alle fall for en liten periode. I går ble poden sendt av gårde på sitt første juleball. Staselig antrukket i dress og rødt juleslips ankom han skolen med bestekameraten og resten av kompisgjengen, og hadde det aldeles strålende. En flott juleavslutning, en super start på juleferien. Den minste poden har siste skoledag i dag, og den eldste måsagutten avslutter i morgen. Roen er i ferd med å senke seg over måsahuset, og i går kveld kunne jeg igjen innta kjøkkenet, og mekke sammen litt mer julesnadder til kakeboksene.

 

Og mens jeg stod der på kjøkkenet og pisket sammen eggehviter og sukker, ristet jeg røven og tettsittende lår til fete rytmer fra radioen i vinduskarmen, og dermed kom inspirasjonen til dagens lille påfyll i kakeboksene.

 

( Nissekyss. En sukkerbombe som smelter på tunga. )

 

For mens radioen sang “Jeg så mamma kysse nissen jeg!”, jobbet fantasien på spreng, og det ene stekebrettet etter det andre ble fylt med nissekyss.

Marengs er supert å ha i kakeboksene. De holder seg lenge, de er dekorative å se på, de smaker godt, og de smelter på tunga. Det trenger jo ikke bare være småkaker på fatene til jul. Marengs i alle farger og fasonger pynter opp julens kakefat, og gjør seg kjempegodt som dekor på kaker, eller som pynt på desserten. Så fint med en sånn liten fargeklatt på toppen av isen, karamellpuddingen, riskremen, eller rett og slett på toppen av kransekaka.

Fint lite julesnadder er enklere å lage en marengs, og for de som vil prøve kommer en idiotsikker oppskrift her :

Marengs:

4 eggehviter

300 gr sukker

1 ts eddik

ønsket konditorfarge

 

( Forvarm sukker på stekebrett i ovnen. )

 

 

Pisk eggethvitene stive. Varm sukker på stekebrett i ovnen på 100 grader i fem minutter.

Tilsett sukker i eggehvitene i to omganger sammen med eddik. Pisk på høy hastighet i mint ti minutter.

 

( Stivpisket eggehvite og sukker, klar for sprøyteposer. Slipp fantasien løs. )

 

Sprøytes ut i ønsket fasong og størrelse, stekes på 70 grader i ca to timer. Skru av ovnen, åpne ovnsdøren, og la marengsen tørke i ovnen til den blir kald. Oppbevares i tette bokser.

(Eller i munnen.)

 

Jeg har sprøytet ut både nisseluer, og små julenisser. Nissekyss. Passer jo riktig så godt nå i julen.

 

( Et brett lyserøde toppluer, klare til steking. )

 

( Nissekyss, for deg som ikke har en skjeggete måsagubbe å kline litt med 😉 )

 

 

( Varmluft, slik at flere brett kan stekes samtidig. )

 

( Fiks ferdige nissekyss, klare for sukkerhungrige middelaldrende kvinnfolk med trutmunn. ) 

 

Møkkanissen er også rimelig klar for et realt nissekyss, og jobber med nytt profilbilde til Tinder. Blir det ikke napp nå, så veit ikke jeg!

 

Og for de av dere som på et eller annet tidspunkt har sett mamma kysse nissen, og vil gjenoppleve en del av julemagien, er det bare å trykke på linken nedenfor.

Ønsker alle som er innom en skikkelig sukkersøt Desemberdag.

 

 

 

4 kommentarer
  1. Jeg fant juleglede i postkassa i dag 🙂 Tusen takk for vakkert julekort og nydelig hjerte!!! Jeg elsker hjerter, så det kunne ikke passet bedre 🙂
   Fortsatt god førjulstid!
   Klem

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg