3. Desember- Avslørte juksepiker…

Det knitret varmt i peisen, det putret en gryterett på ovnen på kjøkkenet, og denne litt småsløve, halvtrøtte husmora tuslet rundt i pysjen. Midt på dagen. Det var gufsent utevær, perfekt innevær, og jeg var fysen. Sånn skikkelig fysen. Ikke på sjokolade eller napoleonskake, noe som forøvrig var ganske uvanlig, men fysen på en skikkelig dessert. Noe digg som kunne avrunde en heller lettvint middag. Det måtte gå fort å lage, for podene og gubben var i ferd med å avslutte mekkinga i garasjen. Så da vred jeg hodet litt frem og tilbake, og med munnen full av ferdigkjøpte pepperkaker fra Europris kom jeg på noe lurt. Eller, jeg synes det var lurt da.  For hos mormor fikk vi alltid dessert. Aldri noe storveis, ingen gastronomiske fem-stjerners opplevelser, men likevel alltid så smakfulle, og med tankene langt tilbake i tid, inne i mormors kjøkken nærmest siklet jeg til barndomsminnene om tilslørte bondepiker. En klar barndomsfavoritt, en hverdagsdessert, en liten glede i stetteglass.

 

Og mens jeg skylte ned en munfull ferdigkjøpte pepperkaker kom jeg på at jeg kunne lage en liknende dessert, med det jeg allerede hadde stående på kjøkkenbenken. Litt sånn på måfå, litt på sparket, litt sånn “man tager hva man haver”! For denne jula skulle jo uansett være stressfri, ikke sant. Raske løsninger, snarveier, mer tid til kos.  Dagens dessert fikk derfor navnet “Avslørte juksepiker”, et fiffig ordspill, en avart av barndommes favoritt, Tilslørte bondepiker.

Og godt ble det, så absolutt.

 

Få ingredienser. Tradisjonelt, med smak av jul. Til fem store desserter brukte jeg fire epler, to ss sukker, en dl vann, litt kremfløte, kanel, og en raus neve pepperkaker.

Karamellsaus må til. Eller må, og må…jeg ville ihvertfall ha det, og laget kjapt en salt karamellsaus etter DENNE oppskriften. Mens den stod til avkjøling slang jeg raskt sammen resten av desserten.

 Del eplene i små terninger, og legg i en kaserolle. La de putre seg møre sammen med 1 dl vann, to ts sukker, og en ts kanel. Avkjøl.

 

Knus pepperkakene, og pisk krem av fløten .

 

Så kan dessertglassene fylles. Jeg startet med karamellsausen, for liksom å dynke et nederste lag med epler i karamell. Nyyydelig! Deretter legges pepperkaker, krem, og igjen epler lagvis over hverandre, før man til slutt topper med krem.

Og bare sånn for å liksom toppe hele festen kjørte jeg på med litt karamellsaus på toppen, rett før servering. Så lett at det er reint latterlig, så raskt at selv ikke lynvingen kunne gjort det bedre, og så godt at det er fullt mulig denne desserten blir å finne på dessertbordet på selveste julaften også, sammen med riskremen.

Og dermed er jukseversjonen av barndommes favoritt avslørt, og tilført et hint av jul.

Avslørte juksepiker, fy flate jeg er genial! (sånn helt objektivt sett lissom!)

Blogges! ( Så fort jeg får igjen bukseknappen. #mett )

 

5 kommentarer

Siste innlegg