Smak av høst.

Søndager er bakedag i måsahuset, og gårsdagen var intet unntak. Hele uka har jeg snust inn lukten av friske høstepler hver gang jeg har vært på butikken, og mer enn en handletur har resultert i fullt fruktfat på kjøkkenbenken. Epler er godt i matboksen, som mellommåltid eller rett og slett som kos, men for en profesjonell trøstespiser med medfødt søtsug synes jeg epler er aller, aller best i bakverk. Det finnes liksom så uendelig mange bruksområder når det kommer til epler, og jeg blir aldri lei av å eksperimentere. Det er et typisk høsttegn når lukten av eple og kanel sprer seg i huset. Det lukter høst, og det lukter barndomsminner. Fordelen med epler i bakverk er jo at så godt som alt blir slankemat!! Epler er sunt, sånn er det bare, og jeg nekter å tro noe annet.

I går ble eplene brukt til fire ulike typer bakst. Pai med karamelliserte epler. Porsjonseplekaker. Havrerundstykker med eplebiter, og krumkaker med is og epler i karamellsaus.

 

( Eplepai, nesten som salat. Frukt er sunt. Fem om dagen sier de…så pass på å skjære store stykker! )

Paibunnen består av smør, mel og havregryn. Litt mer tyggemotstand enn en vanlig smørdeigbunn. Bunnen stekes i ti minutter på 200 grader, og imens lages eplefyllet i en kjele på komfyren. Tre epler deles i tynne båter, og legges i en varm kjele sammen med 1,5 dl sukker, 1 ss margarin, 1 dl fløte og en ss lys sirup. Jeg lar det putre på middels varme til eplene er møre og karamellen lys brun før de fordeles over paibunnen og et dryss revet marsipan. Stekes videre i ovnen i ca 20 minutter.

 

( Litt revet marsipan i bunnen. Fordi det godt, rett og slett! )

Kjempegod varm med vanilesaus eller is, men også kjempegod kald, da karamellen er seig, og eplene søte og møre. Nydelig høstmat, og et litt spennende alternativ til den vanlige eplekaken.

 

( Karamellisert eplepai med smørdeigsrose, Lukter høst…og litt dobbelthake! )

 

I går  ble det også mekket sammen porsjonseplekaker med kanel og karamell. Disse er så fine å putte i fryseren, de timer fort, og er gode i matpakka. Jeg pleier å putte disse i sekkene til gutta på turdager med skolen, eller når vi stikker ut på myra for å speide etter dyr, og grille pølser på bål. De bakes i store firkanter av bakepapir i stedet for muffinsformer, slik at e lett kan pakkes inn og knytes i toppen. Da holder se seg bedre i matboksen eller sekken. En deig skal gi 12 små kaker, men jeg var nok litt raus med røra i går når det gjaldt slikking av bakebollen og vispene, så det rakk til 11. Det må være innafor, det er tross alt viktig å prøvesmake deigen.

 

( Oppskriften, for de som lurer…og ja, oppskriftsboka er godt brukt! )

 

( Når gutta er borte må man slikke vispen selv. Huff så leit lissom… )

 

 

( Eplekaker, med et dryss av kanel, karamell og perlesukker! )

 

( porsjonseplekake, klar for matboksen. )

 

Bare for å ikke ta helt av på kakefronten, og fordi gubben trenger matpakkemat til jobben, mekket jeg sammen noen grove havrerundstykker med eplebiter også. Egentlig synes jeg havremel er tungt å jobbe med, og deigen blir sjelden veldig luftig, men disse ble kjempegode, lette, og vil holde seg saftige lenge pga eplene. Et eple ble hakket opp i småbiter og eltet inn i deigen. Noen ble lagt i fryseren slik at gubben kan fiske med seg en liten pose hver morgen, noen ble rett og slett spist til kveldsmat med smør og brunost. Snadder!

 

( Nystekte havrerundstykker med eplebiter.)

Deig: 50 gr gjær

5 dl vann

1 kg havremel

3 dl havregryn

1 ts salt

1 finhakket eple

Forheves 1 time, etterheves 40 minutter, stekes midt i ovnen på 225 grader i ca 20 minutter.

 

 

Og mens gutta var på crossbanen for ei treningsøkt i går, avsluttet jeg kjøkkenøkta med å steke en porsjon krumkaker. Egentlig synes jeg de hører julen til, men i år tyvstartet jeg altså litt. ( Må jo sjekke at jernet funker! ) Noen av krumkakene ble formet som krumkaker flest. De er jo i seg selv rein slankemat da de hovedsakelig består av et stort hull i midten, i likhet med smultringer. Blir jo ikke tjukk av hull! Noen ble formet som skåler og brukt til dessert etter middagen i går. Søndag er som kjent dessertdagen.

 

( Krumkaker! Blir ikke tjukk at kaker med hull, det er jo som å spise ikkeno ! )

 

( Vaniljeis med karamellsaus og eplebiter i krumkakeskål…. Noen som nevnte tette blodårer? )

Over isen helte vi varm hjemmelaget karamellsaus med epler og kanel. Perfekt høstdessert. Vi våknet i dag tidlig til et hus som fremdeles luktet av stekte epler, og det var slett ingen dårlig start på en helt vanlig mandag. I matboksene til gutta ligger også et lite utvalg fra gårsdagens kjøkkenøkt, og senere i dag skal jeg handle inn et nytt lite lager med norske epler. Det finnes massevis av oppskrifter jeg enda vil teste ut.

Ønsker alle som titter innom en riktig fin mandag, og husk at et eple om dagen, er bra for magen.

Og et eple i kaken, gir fylde i dobbelthaken…eller no sånt!

 

( aaah, frokost. Epler og nøtter…blir nesten som en salat! )

Vi blogges!

 

9 kommentarer
    1. Herlighet, tennene løper i vann her idag, Her var det mye snadder. Bakedag er en god tradisjon. Ha ei strålandes uke med masse godt i sekken.

    2. Mmmm, det ser kjempegodt ut! 🙂 Rundstykkene må jeg prøve å bake i ettermiddag, tror jeg! Hvordan fikk du dem så runde og fine med det flotte mønsteret på? Er det en epledeler du har brukt? 😀 Du har så mange talenter, -du er morsom, skriver godt, flink til å ta bilder, utrolig kunstnerisk og sannelig lager du mye god mat også! 🙂 Lagde pizza-brødet ditt i helga og det var stor suksess! Takk for mange gode tips og mang en god latter!

    3. Så gøy at du testet ut pizzabrødet! Jepp,brukte epledeler og laget mønster på rundstykkene. Bare fordi jeg synes det er gøy med mønster,og i manko på noe annet, 😉 håper du får en herlig mandag.

    4. I’m not positive where you’re getting your info, however good topic.
      I needs to spend some time finding out much more
      or working out more. Thank you for excellent information I
      used to be in search of this information for my mission.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg