21. Desember – Koser meg “gløgg” ihjæl ;)

Uvisst av hvilken grunn har jeg hatt en del søvnløse, eller søvnfattige netter i det siste. Det går litt i perioder, og har igjen åpenbar årsak, ( Selv om Randi på kontoret mener det er starten på overgangsalder! Men hun gidder jeg ikke høre på!) og utenom et par litt slakke og trette ettermiddager er de heller ikke spesielt plagsomme. Bortsett fra den litt gnagende misunnelsen jeg føler til måsagubben som purker og snorker ved siden av meg da.

Men så er det nå slik da, at når søvnen lar vente på seg, da kverner det med et knippe nye ideer i hodet hver natt, og forleden, da Jon Blund dro på juleferie, og lot meg ligge våken, da klekket hodet mitt ut en ny oppskrift som jeg har gledet meg til å teste, og nå har jeg endelig fått muligheten.

Nå skal det jo sies at ikke alle disse nattlige påfunnene mine alltid gir strålende resultater, men akkurat denne ble (etter mitt hode) passe vellykket. Så vellykket faktisk, at ikke bare en kakeboks ble fylt opp, men to.

 

( Et lite fat fullt av nyoppfunnet juleglede. )

Så ble det altså tid til enda et kakeslag nå før jul, og jeg har valgt å kalle de Gløggskiver.

Nå hører det med til historien at denne dama er særdeles glad i gløgg, og hadde det ikke vært for at jeg synes prisen på ei flaske gløgg er litt stiv, så hadde jeg nok slurpet i meg en kopp enda oftere enn jeg har gjort denne førjulstiden. Gløgg smaker jul, og lukten setter meg alltid i sånn umiddelbar julestemning. Derfor var det naturlig å ville ta med smaken av de edle juledråpene inn i et bakverk, og i dag tenkte jeg å dele oppskriften. Bare sånn i tilfelle noen skulle være interesserte i å teste ut en oppskrift som gir deg ca 60 kaker på under 30 minutter.

 

Gløggskiver, ca 60 stk:

 

200 gr meierismør

200 gr sukker

(røres hvitt)

2 eggeplommer

2 ts kanel

2 ss sirup

1,5 dl gløgg

1 ts natron

400 gr hvetemel

(blandes inn i smør og sukker)

 

 

Den ferdige deigen deles i 6 like store emner, og rulles til pølser på ca 2 cm i diameter.

Legges på stekebrett, og klemmes flate med fingrene. ( de blir ca 5-7 mm tykke og tre cm brede) (heves en del under steking)

Pensles med eggehvite, og dryss over perlesukker, rosiner, hakkede mandler og en klype havsalt.

 

Stekes midt i ovnen i 10.12 minutter på ca 180 grader, til de er gyllent brune.

Del hver “pølse” på skrå inn i ca ti like store skiver mens de ennå er varme. Avkjøles på rist.

 

( Til avkjøling. Enkel forskning viser at de smaker nydelig før de er helt avkjølt og! Tålmodighet er ikke en av tingene jeg er utstyrt med, for å si det sånn! )

 

Det hender et par av husets beboere er skeptiske til å teste ut nye smaker, men enkel forskning viser at ting som ligger i kakeboks inntas helt ukritisk selv av den mest kresne pode, og disse gløggskivene falt virkelig i smak. Så mye faktisk, at man ikke skal se bort i fra at det blir slengt sammen enda en porsjon nå før julaften.

 

( Gløggskiver og gløgg, mere julesmak blir det neppe. )

 

Og med enda et slag i boks tar jeg juleferie fra jobben, og trer inn i flanellspysj, kosesokker og hvilemodus. Noen timer alene i stua i går kveld gav rom for litt sofatjeneste, og det kunne ikke passet bedre. I postkassen lå en skikkelig klissete amerikansk julefilm, hvor en tidligere “arbeidsgiver”, Charles Shaughnessy hadde en av rollene. En av hans fans fra USA hadde spilt inn filmen på DVD til meg da den gikk på TV der tidligere i Desember, og i går lå jeg horisontalt i en sjø av myke sofaputer og ullpledd, med gløgg i koppen, nystekte gløggskiver på asjetten, og så en rykende fersk julefilm i en mørk og stille stue, der det eneste lyste kom fra juletreet i hjørnet.

 

( Charlie, in case you find yourself taking a break from “A Christmas Carol” to read a blog, well done. Nothing says Christmas like a Baron playing a king;) Merry Christmas. )

 

( Skikkelig god gammeldags julefilm, på ekte amerikansk vis 😉 )

Thanks for recording it Sharon 🙂

 

 

En sånn kveld er bare balsam for sjelen, og den beste medisinen for en litt overarbeidet hjerne med frarøvet nattesøvn.

I dag har to av måsagutta tatt juleferie, og startet den som tenåringer flest, med å sove lenge. Eldstepoden er på skoleavslutning i nystrøket skjorte. Der venter klassekamerater, fine lærere, og en skikkelig julemiddag, til lunsj! 

 

( Når bare grana kaster lys over stua, og roen senker seg. Juleglede. )

 

Ønsker alle som titter innom en flott desemberdag. Håper du stresser ned litt nå i dagene før jul, og tar deg tid til en kopp gløgg!

 

 

Vi blogges.

 

4 kommentarer
    1. Du burde lage din egen gløgg fremfor å kjøpe disse dyre da 🙂
      Jeg har verdens beste oppskrift som jeg mer enn gjerne deler.
      Bare jeg kommer meg hjem etter jobb og finner den.
      Det beste av alt mens man lager den er at huset fylles med krydderlukter 🙂

    2. Av alle ting fikk jeg denne på et Grete Roedekurs en gang😊 “Gløgg for den slanke linje”
      2 hel kanel
      1-2 biter ingefær
      10 nellikspiker
      2 hele kardemommer litt knust (jeg bruker kardemommekjerner)
      6 dl vann
      Jeg slumser litt med “antall” på krydderingrediensene.
      Kok opp vannet med alt krydder i – kokes i en halvtime. La stå til neste dag.
      Sil av avkoket i rent kjøkkenhåndkle eller kaffefilter. Blir ca 5 dl avkok.
      5 dl husholdningssaft
      3,5 dl vann
      Bland saft og vann i avkoket og varm opp til kokepunktet. Lurt å smake til underveis
      Det meste av vannet kan erstattes av vin;)

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg