Speltbrød

Etter at jeg postet et bilde av et nystekt brød på Facebooksiden til bloggen tidligere i uken, ble det en del spørsmål om oppskrift. Derfor leker jeg plutselig småproff bakeblogger i dag, og deler oppskriften et bittelite innlegg en søndags ettermiddag.

 


( Fremgangsmåten på speltbrød, kort fortalt. )
 

Det går MASSE brød her i måsauset, og både jeg og gutta baker flere ganger i uka. Det er jo ikke så dumt at de lærer å slenge sammen en gjærdeig, og dessuten er det skikkelig koselig å ha med seg en pode eller to på kjøkkenet når vi baker. Om de ikke i fremtiden kan sjarmerer damer med sine skills på kjøkkenet, så kan de i det minste kokkelere til seg selv.

Nystekt hjemmelaget brød smaker aller best, og akkurat denne uka har speltbrød vært favoritten. Ikke for grove, likevel litt tyggemotstand. Luftige, med herlig sprø skorpe.

 


( Fiks ferdig, fotografert og fortært. Nystekt brød får bein å gå på med fire sultne karer og ei evig fysen frue i hus. )
 

 

OPPSKRIFT

(Litt slingringsmonn må til.)

SPELTBRØD (3 store brød)

1 kg siktet spelt

½ kg hvetemel (jeg ender alltid opp med 1-2 dl ekstra)

½ kg grovmalt spelt

1 dl rapsolje

  1 pk gjær

3 ts salt

2 egg

1,6 ? 1,7 liter vann

 

 

Bland gjær ut i lunkent vann. Tilsett olje, og rør inn to egg. Eggene kan sløyfes, men jeg synes de gir ekstra smidighet til deigen, og gyllen farge og luft til brødene.

 


( Det nærmeste jeg kommer en skikkelig eggløsning….)
 

Bland inn mel, og salt.

Som med all gjærbakst er eltingen og hevetiden helt avgjørende for luftig bakst. Elt deigen minst ti minutter, gjerne lenger, og la den heve under plast til dobbelt størrelse. Min brøddeig står mist to timer på benken under første heverunde.

 


( Surdeig er digg, men det går raskere med gjær. Dobbelthaka ble dobbelt så stor bare sekunder etter gjæring! Vurderer ei pakke tørrgjær i boksershortsen til gubben! )
 

Del deretter deigen inn i tre like store stykker, legg de under et håndkle, og la de heve ytterlige 20 min før du former dem, og legger de i brødformer.

Heves så under håndkle på lunt sted i en time.

 

 

Før de settes inn i ovnen risses de med skarp kniv i overflaten. Dette gjør at brødene etterhever ytterligere i ovnen under steking, og skorpen sprekker ikke.

 

 

Stekes på nederste rille i ovnen, i ca en time på 190-200 grader, avkjøles på rist.

 

For en ekstra sprø skorpe damper jeg brødene under steking, ved å sette et eggeglass med vann i bunnen av ovnen den første halvtimen under steketiden. Når brødene tas ut etter endt steketid kan man høre at skorpa knaker og setter seg…magisk lyd, blir sulten bare av å tenke på det.

 

 

Ingenting er bedre enn når huset fylles med lukten av nystekt brød….bortsett fra kanelsnurrer da…det lukter skikkelig digg!!! Pokker, nå fikk jeg lyst på det og.

Tar meg en speltskive med brunost, og planlegger morgendagens bakst. MÅ jo bli kanelsnurrer.

Riktig fin søndag til alle.

 

8 kommentarer
    1. Ååååååå jeg må bare prøve å bake brød, egner de seg til frysing og? Hva former bruker du a? Jeg har bare sånn avlange brødformer 🙈🙊😃… Men de der så litt mer fancy ut… Huumm teit spørsmål, det går ikke å lage de “uten former”? (jess jeg er skikkelig amatør på brødbaking serru) skulle vært flinkere med det… 😄 vært mer sånn rundstykke baking her når DEN ånden kravler over meg 😄

    2. Merete på Løken i Høland: De er supre i fryseren, og stekes flott uten former. Jeg bruker ikke brødformer engang, bare tre ildfaste former jeg har arvet etter mormor, og jeg bruker de kun fordi jeg synes de er så fine 🙂

    3. Det tror jeg på 🙂 Jeg digger foresten tegningene dine 😀 Håper dagen din blir fin, min startet med migrene, sikkert fordi jeg var på sjokokakedietten i går, kun skjokokake og brus, gått ned en hel kilo og det er ikke tull engang 😀

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg