12. Desember – Eplesnurr-kake med smak av jul.

Tørre julekaker hører liksom julen til, og noen slag ligger allerede i kakeboksene på vent her i måsahuset.  For måsagubben blir det nemlig ikke jul uten krumkaker, og pepperkakebaking er jo tradisjon for gutta, så det hører også med. Men ser man bort fra tradisjonene rundt de tørre kakene er det ikke til å komme bort fra at det vi egentlig liker aller best er de saftige kakene, dessertene, og favoritten over alle favortter, gjærbakst. Her i huset spiser vi gjærbakst hele året. Boller med rosiner betyr ikke at det er Luciadagen, og kanelsnurrer er hverdagskos. Derfor var det litt artid å mekke sammen en gjærdeig, og lage noe som både ser ut som, og smaker som jul. Kombinere hverdagskosen med høytiden.

Istedet for å bake mange små snurrer laget vi denen gangen en svær snurr i kakeform, mest fordi kaken skulle brukes som dessert etter middagen, og et pent kakestykke med en dæsj vaniljeis eller pisket krem ser jo litt mer fancy ut på asjetten, ikke sant?

Resultatet ble en hittil navnløs bollekake, for denne inneholder så masse digg at det var vanskelig å finne et kort og fengende navn. Eple-karamell-kanel-pepperkake- oppned-snurrekake… Fenger ikke akkurat, men beskriver forsåvidt kaken godt 🙂

Bruk valig søt gjæreig. Har du en favoritt, en gammel familieoppskrift, da bruker du den. Jeg brukte min favoritt, oppskriften finnes i DETTE innlegget. Deigen blir stor, og jeg laget ca 15 vanlige kanelboller til fryseren utenom denne kaken 🙂

 

Smelt ca 2 ss smør i en kjele. Tilsett tre ss sukker, og en ss mørk sirup. Vend inn 3-4 epler i terninger, og la de karameliseres til de er møre og litt gyldene i fargen.

Fordel eplene i bunnen av en stor rund bakeform, og la den avkjøles.

Kjevle ut deigen til en et stort rektangel av en leiv, og spre ønskelig fyll utover deigen. Jeg har brukt 75 gr smeltet smør, 3 ss kanel, 3 ss sukker og en neve knuste pepperkaker. Skikkelig smak av jul.

 

Rull sammen stripene til en stor kanelsnurr, og legg den i formen, over eplene. La heve under håndkle eller plast i ca 40 minutter, og stekest i nedre del av ovnen på ca 175 grader i 35-45 minutter, avhengig av ovn.

Ferdig stekt og avkjølt vendes den oppned på fat. Jeg brukte en paiform i mangel på andre fat….lurer innmari på hvor alle fatene mine har tatt veien….

Kaken kan serveres som den er, eller med et lite lag dekor av melisglasur. Min ble dynket med en aldri så liten snøkrystall, slik at utseende skulle stå i stil til lukten av jul. Spises som den er, eller nytes med en liten dæsj av fløtekrem eller vaniljeis.

Riktig så god alene også, og sikre kilder har informert meg om at den smaker akkurat like fortreffelig som et lite bidrag i matpakken dagen etter også.

Hva er din julefavoritt? De syv slagene, kremkaker, eller fersk gjærbakst?

2 kommentarer
    1. Ser kjempegod ut. Her hos oss er nok gjærbakst, ostekake og diverse desserter mer populært enn de tørre kakene. Men krumkaker, marvposteier og pepperkaker må vi ha til jul. Ønsker alle dere i Måsahuset en god jul 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg