4. Desember. 1 deig-10 slag.

Hvem sier at man skal bake de samme syv slagene år etter år? Kan man ikke heller gjøre det skikkelig enkelt for seg selv? Her i måsahuset startet vi en tradisjon mens måsagutta enda var ganske små. Når man har tre gutter under fire år blir man ekspert på å hente inn tid der man kan, og hvorfor ikke spare litt tid på bakingen, men likevel ende opp med imponerende mange slag. Det er rett og slett bare å jukse litt. Eller jukse mye! Jukse som en fjortis på mattetentamen! For det er masse tid å spare om man bruker den samme kakedeigen til flere slag! I alle år har vi gjort dette. Vi prøde oss frem til en grunndelig som både er enkel å lage, som smaker godt, og som er fin å jobbe med, både for skrukkete gamle damehender, og klønete små barnefingre.

Bare fantasien setter stopper for hvor mange slag du kan få ut av denne deigen. I år endte vi på ti slag her i måsahuset, og i dag har vi fylt opp kakeboksene med gamle favoritter, og rykende ferske oppfinnelser.

 

I dag blir det bilderaid på bloggen, med korte enkle forklaringer under hvert bilde.

 

Oppskrift på grunndeig:

(gir ca 50 kaker)

250 gram hvetemel

2 ts bakepulver

2ts vaniljesukker

140 gr meierismør

(Smuldre det tørre i mykt smør)

50 gr sukker

50 gr melis

1 egg

(tilsett egg, melis og sukker i blandingen, og elt til jevn deig)

Stekes midt i ovnen, på 175 grader i ca ti minutter

 

( Grunndeigen er klar, slipp fantasien løs.)

 

1. SJAKKRUTER

( Tilsett 2 ss kakao i en del av deigen. Rull to pøler med kakodeig, og to pølser med grunndeigen. )

 

( Legg pølsene sammen slik at de former fire ruter, og del med skarp kniv. Kakene skal være ca 5 med mer tykke. )

( Ferdige sjakkruter. Martin sin favoritt, må alltid gjemme kakeboksen… )

 

2. PUSEKAKE

( Hvert år lager vi pusekatt-kaker. Her kan man enkelt blande grunndeig med kakao, og forme alle de figurene man ønsker. Alltid en hit når gutta var små, og fortsatt en favoritt. )

 

3.SERINAKAKER

 

( Helt vanlige seriankaker. Tradisjonelt og godt. Penslet med eggehvite og en raust dryss med perlesukker. )

 

 

4.JORDBÆRHJERTER

( Hjerter stanset ut med pepperkakeform. Lag en liten grop midt i hjertet og fyll med jordbærsyltetøy. )

 

( Sprøtt og seigt, søtt og friskt. Supergode! )

 

5.VALNØTTSKIVER

( Grunndeig, stanset ut med sandkakeformer. )

 

( Legg en hel valnøtt midt på hver kake, og stek. Knallgode.)

 

 

6.STJERNESKUDD

( Stans ut små stjerner av deigen, og stek som angitt. )

 

( Dypp halve stjernen i smeltet sjokolade, deretter kakestrø. )

 

( Nesten som smågodt 🙂 )

 

7.SJOKOLADEKJEKS

( Elt inn biter av sjokolade i grunndeigen, form til 5mm tykke runde kjeks. )

 

( Pensles med eggehvite og dryss over perlesukker. )

( Vanedannende!!! )

 

 

8. PEANØTT OG SJOKOLADEHJERER

( Bland inn to spiseskjeer peanøttsmør og 2 spiseskjeer kakao i deigen. Form til hjerter, pensle med eggehvite og perlesukker. Stek som angitt.)

 

( Sprø utenpå, myke inni, fyldig smak. Nydelig!)

 

 

9.MAGISKE ALVELUER

( Tilsett grønn konditorfarge i en del av deigen.)

( Kjevle ut en 5 med mer tykk leiv, og skjær ut små grønne trekanter. Lag små dusker av original deig. )

( Pyntes med melisglasur, og dusken får et dryss av magisk alveglitter. (kakestrø). Alltid spennende for ungene..og de tenåringene som fremdeles tror på litt julemagi. )

 

 

10. PEPPERMYNTESTJERNER

( Måsahusets klare favoritt, år etter år. Stikk ut små stjerner av grunndeigen. )

 

( Pensle med eggehvite og dryss over knuste peppermyntestenger. )

 

( Sprø peppermyntestjerner, perfekt i kakeboksen, fantastisk gode til varm kakao.)

 

Og så enkelt kan det gjøres. 1 time på kjøkkenet, 1 deig, 10 kakeslag. Juks eller ikke, julekakene er i boks.

 

Dagens julehilsen sendes den fine venninnegjengen min fra barndommen, Marit, Tove, og Gry.  Bare en chat unna når noen trenger å lufte hodet, eller når man bare MÅ dele en gyselig bilde eller en hverdagsglede.

God jul.

Er du ferdig med alle sju slaga? Og har du en helt spesiell favorittjulekake?

 

 

10 kommentarer
    1. Herlig! Digger dette.
      For meg må det kvitkaka/potetmelstopper til før det er jul, ellers inhalerer jeg alt av tørre småkaker *host* Bare la dem komme ilag med en kaffe eller tre…

    2. Lunamon design: Leg ønsker meg så innmari en takke, slik at jeg kan lage både lomper, lefser og flatbrød. Spørs om jeg ikke må skrive ønskeliste til nissen 😉

    3. Har kommet godt igang med bakingen men sannelig får de bein å gå på.Favoritten her i huset er nok hvite kakemenn og krumkaker.
      Er så heldig å ha verdens beste svigermor som alltid baker sirupssnipper,tørre vafler og verdens beste krumkaker til oss.De er tynne å sprø og smaker aldeles himmelsk.Heldigvis har hun lært opp barnebarna så satser på at mamsen får litt som leie av krumkakejernet;-)
      Ellers pleier vi å bytte litt sorter sånn at vi får mange slag men slipper å bake så mange forskjellige.
      Ønsker deg og dine en strålende fin førjulstid:-)

    4. Vigdis Schoopp: Det der med å bytte sorter er jo helt genialt! Krumkaker er en favoritt her i huset også, spesielt for gubben. Jeg må alltid gjemme kakeboksene med krumkaker, hvis ikke er det tomt lenge før jul…de er jo nesten vanedannende. En riktig fin førjulstid ønskes deg også 🙂

    5. Torgersdatter: Tusentakk for link! Nå må jeg jammen en tur innom europris. Liten takke tar jo mye mindre plass på et ellers så ganske trangt kjøkken. Dette skal sjekkes ut, mulig jeg legger ut for nissen, og kjøper meg en før julaften 😉

    6. Tygger krumkake i skrivende stund… :o) På de siste kakene der trodde jeg du hadde ofret noen polkagriser først. ;o) Jeg elsker å bake og jeg elsker å spise det – det er en og annen småkake jeg ikke er så begeistret for (goro, rosettbakkels og fattligmann, smaker jo ingenting!), men ellers går det aller meste ned på høykant! Til helgen bakes vørterkake, kolakaker og sjokoladetopper (nesten som risboller, men med kakao og puffet havre, myyyye bedre enn risboller!). Mmmm…

    7. Anne Berit: Kolakaker? Det har jeg aldri smakt tror jeg, men sjokoladeboller har jeg lovet gutta til helgen. Det er snadder det 🙂 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg