Mamma, kan vi snakke litt?

“Mamma, kan vi snakke litt? Har du tid?”  For ikke så altfor lang tid tilbake ville jeg sluttet og puste et sekund eller to, om han sa det. Jeg ville blitt iskald, for så å bli varm. Klam i hendene. Stålsatt meg får “å snakke”, nå igjen. Det er ingen hemmelig metafor for noe annet. Å snakke betyr nettopp det. Å snakke. Om alt som var vanskelig, skummelt, uforståelig. Han trengte tid til å sortere tankene sine, hjelp til å sette ting i perspektiv. Dele opp problemene litt, se løsninger. Ofte var problemene små i mitt hode. Men ikke i hans. For han var det helt avgjørende å snakke, slik at både hodet og kroppen fikk ro til å hvile, før det dukket opp enda en ting som måtte snakkes om.

 

“Så snill han er” sa andre bestandig. Som om et lite barn kunne vært noe annet.

Han var ikke store karen den første gangen vi så han sette andre foran seg selv. Han var den som høflig tok et skritt frem for å gi gamle slektninger som maste etter en kos, en klem. Brødrene kunne skøyeraktig løpe unna, si “Nei, ikke i dag!”, men ikke han. Mennesker han knapt kjente, som spurte etter en klem, de fikk det.  Jeg skal aldri be et lite barn om å få en klem, men gladelig kose det barnet som strekker seg etter en.

Han ryddet etter de andre barna for at voksne ikke skulle bli sinte. Ro og harmoni var helt avgjørende for om han hadde det godt. Om det betydde å rydde etter alle andre, ja så gjorde han det. Stille, helt uten protester.

Ville ikke sove borte, eller søke trøst hos andre voksne enn mammaen og pappaen. Mammadalt, sa folk. Du må tvinge han til litt, hvis ikke blir det bare verre. Men mammahjertet sa noe annet, for når poden er tryggest hos mamma, så blir poden hos mamma.

Nesten et helt skoleår kjørte jeg skolebussen sammen med han. Først da var han trygg nok til å kjøre selv.

“Han er en flott gutt å ha i klassen” sa lærerne bestandig. “Stille og rolig, jobber selvstendig.” Det er fint det, men stille og rolige barn trenger også å bli sett. Det kaoset urolige barn skaper på utsiden kan være mindre en kaoset et stille barn kjenner på innsiden.

“Så snill med andre!” sa lærerne også. “Det er fint å ha en gutt i klassen som kan ta seg litt av de som ikke har så mangevenner!”. Og jeg var stolt mamma, helt til gutten skalv og gråt på sengekanten fordi han aldri fikk lekt med de han ville. Han måtte være snill med alle. Også de som ikke var alltid var snille med han.

 

Det var da vi begynte å snakke. Vi snakket om å kunne velge hvem vi ville leke med. At vi ikke alltid måtte bli med noen hjem etter skolen, bare fordi de spurte. At det var greit å rekke opp hånda i timen, selv om svaret du satt med kanskje var feil.

Så sluttet vi liksom aldri å snakke, for den stille og rolige, den snille gutten, hadde så mange spørsmål. Så mye uro på innsiden, og det eneste som hjalp var å prate om det. Få det ut, helt til hodet var tomt og kroppen sliten. Og jeg lyttet. Det så ikke ut til å avta heller, og mer enn en gang var jeg bekymret. Var han for følsom? Var det vanlig at små gutter, senere ungdommer satt inne med så mange bekymringer, følte på et så stort ansvar?

På et tidspunkt følte jeg at jeg knapt hadde mer å gi, da søkte jeg råd på helsestasjonen. Det var da oldefar lå for døden, og gutten for førte gang kjente på det å skulle miste noen. Han sov ikke, fikk nesten ikke i seg mat. Gråt ofte, og ville så inderlig gjerne vite akkurat hva døden var, hva som skjedde etterpå. Det er den eneste gangen ikke har kunne gitt et klart svar. Gutten var knust. “Men du vet jo alt mamma!” Helsestasjonen ville utrede, men jeg sa nei.

Å være følsom, ha spørsmål, være redd for døden, det er da ikke nødvendigvis en diagnose? Så vi fortsatte å snakke, fra tidlig morgen, til sent på kveld. Døden kom og ble ufarliggjort. Gutten fikk kjenne på hånden til oldefar, stryke på det kalde kinnet. Se han i kisten. Den dagen var ikke døden lenger farlig, bare trist, og i en liten periode snakket vi mindre.

Så kom tenårene. Skole, venner, kjærester, karakterer. Og vi snakket igjen. Om livet, hva betyr vi for hverandre, hvem vil huske oss når vi er borte. Om familie. De vi velger, og de vi er “stuck med”. Om alkohol, narkotika, sex.

“Kan vi snakke litt, mamma?” Og vi har snakket. Om det fine og om det vanskelige. Snakket her hjemme, på tur i skogen, på vei til butikken, om natten når de andre sover. Snakket, snakket og snakket.

Og i går spurte han igjen. “Mamma, kan vi snakke litt?”, og plutselig slo det meg hvor lenge siden det er siden sist han spurte. Jeg kan ikke helt huske når. Jeg ble ikke kald på ryggen, eller varm i håndflatene, for stemmen, roen i gutten sa meg at denne gangen skulle vi bare snakke. Snakke fordi vi ville, ikke fordi vi måtte, fordi ting var vanskelig, eller tanker måtte sorteres. Vi skulle snakke fordi vi ikke har sett hverandre på to dager. For den lille gutten som ikke ville sove borte har vært på tur med venner et par dager. Venner han har valgt selv. Han har ledd, slappet av, og knapt savnet mammaen sin.

Så lagde vi ostesmørbrød, og kokte te, akkurat som vi har gjort så mange ganger før. Vi krøllet oss sammen i hver vår ende av sofaen, og så snakket vi. Om skolevalg, og fremtidig jobb. Om katta som er redd for torden, om biler og gode løpesko. Vi snakket om oldefar. Om hun vi mistet i starten av sommerferien og om hvor mye vi gleder oss til det lille barnet som snart blir født. Et nytt lite tilskudd i en gren av familien.

 

Og da slo det meg, mens vi satt der og snakket om alt og ingenting. At i alle de årene, alle de gangene vi har sittet sånn, snakket og sortert tanker, løst små og store problemer, alle de gangene jeg har tenkt at jeg er sliten, at jeg som mamma ikke har mer å tilby, det er for dette. For dette øyeblikket. For der satt jeg og snakket med en selvstendig ung mann, mitt barn, min gutt. Han som har en fot ute i den store verden, og en fot i armkroken til mamma. Han som fremdeles er snill. Stille og rolig, men som også er trygg, utadvendt og glad. Og alle vanskelige samtaler, all sortering av tanker, det har vært så verdt det. Og om det er behov eller ei, så skal jeg fortsette å snakke til jeg er tørr i munnen og tung i pusten, og aldri, aldri, skal jeg undervurdere en god samtale. For jammen er det fint å snakke litt.

 

 

Innlegget er selvsagt lest og godkjent av poden.

42 kommentarer
    1. Så fint å lese, jeg blir helt varm om hjertet. Du er veldig flink til å formiddle.
      Jeg tror at du må ha de mest harmoniske guttene i hele verden – jeg tror de har gode foreldre.

    2. Lisbeth: Kan nok ikke skryte på meg barn i verdensklasse i verken det ene eller det andre, men fine gutter har de blitt, det er i hvert fall sikkert 🙂

    3. Du er mitt største mamma-idol (som jeg ikke er i slekt med selv). Jammen håper jeg at jeg klarer å være en like god mamma som det du er.

    4. Ingeborg: Oi, nå fikk jeg neste litt prestasjonsangst her 😉 Jeg er alt annet enn en supermamma, men med godt teamwork fra pappaen tror jeg disse snart voksne gutta har fått en helt ok start i livet. Tusen takk for varmende og gode ord.

    5. Hørtes ut som sterke elementer i min barndom også, min nærmeste kjerne er også snakkere – har blitt det etter å ha snakket seg gjennom barne og ungdomsår :-)) Det er så undervurdert. Trampeklapp for innlegget ditt, håper mange som ikke før har snakket om løst og fast vil gjøre et forsøk på grunn av deg :-))

    6. Er så viktig med den gode samtalen med sine barn, enten det er gutter eller jenter. Er så viktig og kunne lytte og kunne snakke med sine barn. Snakke om alt mellom himmel og jord og det viser du til gangs sammen med din bedre halvdel.

    7. Tusen takk for nok et nydelig innlegg på bloggen din Janne 🌸 Vi er nokså jevngamle og har nesten jevngamle barn, og jeg kjenner meg så godt igjen alle dine innlegg. Så det varmer mitt mammahjerte også når jeg har sånne flotte samtaler med barna mine. Selvfølgelig er det dager man bare får korte svar og de har mer enn nok med seg og sitt, men de gangene man bare blir sittende og snakke om alt og ingenting veier fort opp👍 vær stolt av guttene dine, du og måsagubben har gjort en flott jobb!! Ha en super dag😘

    8. Heidi: Hei på deg,og takk for nydelig svar. Noen ganger er det herlig St de svarer litt kort,da vet jeg at de på en måte løsriver seg litt. Og gode samtaler kan vi aldri få nok av,det er sikkert og visst.

    9. Helt enig med hun som sa du er flink til å formidle 😊. Det er du virkelig!! Både hysterisk morsomt og disse fine øyeblikkene du har med gutta..

    10. De samtalene du skriver om her er så fine og viktige for liten og stor❤ Takk for at du deler litt av ditt liv med oss andre. For en fin og harmonisk gjeng dere er🌼

    11. Jeg blir så glad hver gang jeg ser et nytt blogginnlegg fra deg. Du er min yndlingblogger – ingen over, ingen ved siden! Takk for at du deler💜

    12. For et flott innlegg! En god egenskap å ha å kunne snakke for å sortere tanker, og om vanskelige ting. Og ikke minst ha en som tar seg tid til å lytte og som ser en. Det er langtfra alle barn og foreldre som greier å ha en slik tillitsfull relasjon, spesielt ikke i tenårene. Dere har vært svært heldige, og jeg kjenner at jeg også har vært det…..

    13. Kjære Janne.. Tusen takk for alt du skriver og alt du deler.. Du er en stor inspirasjon. Jeg er en alene mamma til to gutter på 15 og 13,og du lærer meg så mye om det å være en god mamma.. Du har hjulpet meg til å se de små tingene, verdsette de gode samtalene.. Nå har jeg akkurat kommet hjem fra en herlig Norges ferie på budsjett i telt sammen med to gutter som ikke forventer stort, annet enn at jeg har TID til de.. Vi har pratet og ledd så mye, så tusen takk kjære Janne for at du har lært meg å verdsette de små tingene.. Klem fra Christine

    14. Christine: Kjære deg,som denne kommentaren rørte meg. Tusen takk. Så flott å høre om en super telt ferie, gutta dine er heldige:)

    15. Ååå nå ble jeg virkelig helt rørt av å lese dette her…så ufattelig nydelig <3 Like før jeg felte noen tårer <3 Så heldig han har vært som har hatt en som har lyttet til han <3

    16. Så flott at dere SNAKKER! Jeg har tre barn, -ei som snakker med meg om ALT, en som deler det som er viktigst og ei som jeg omtrent må dra ordene ut av. Jeg savner den åpne praten med den yngste. Også når jeg vet at ikke alt er så greit, er hun stille og holder ord og følelser tilbake. Hun mistet begge de to besteforeldrene som bodde i etasjen over oss i vår, men har hele tiden holdt tankene tilbake. Noen tårer har trillet, men ordene blir liksom holdt tilbake. Som jeg skulle ønske hun kunne snakke litt mer…. Om både gode og triste ting som skjer, -om venner, opplevelser, skole, hobbyene sine, lærerne…. Når jeg spør henne om noe, prøver jeg å stille spørsmålene på en sånn måte at hun ikke bare svarer “ja”, “nei”, “okei”, “bra” osv…..
      Barna er så forskjellige! Skulle nesten ikke tro de har samme foreldre og har vokst opp under samme tak. Men sånn er det vel hos de fleste, -noen har BEHOV for å prate, andre har det ikke. Jeg skulle bare så gjerne ha visst… <3

    17. Magni: Barn er veldig forskjellige. Om de vil snakke eller ikke er opp til hvert barn, og hver ungdom,det viktigste er jo at de vet at de har muligheten:)

    18. Så utrolig godt skrevet. Og rørende. Ja man skal ikke undervurdere en god samtale. Det trøster, leger og løser vanskeligheter og forsterker gleder. Ikke alle er like god på å sette ord på tanker og følelser desverre. Men uansett hvordan våre barns personlighet er må vi som foreldre alltid lytte når barna vil snakke. Så heldige dere er som har fått så mange gode samtaler sammen. ❤Takk for at du deler.

    19. Så fint at han snakker, at han tør å åpne seg for deg om det som er vondt og vrient. Synes ikke man skal sykeliggjøre det å være litt ekstra følsom, men for den som ikke har en tålmodig mamma å snakke med kan alt fort bli litt ekstra vanskelig. Det er jo en enorm tillitserklæring at det er deg han kommer til når det er noe.
      Kjenner meg selv igjen i mye av det du beskriver om ham, men jeg ville aldri snakket om sånt med min mor (selv om hun er verdens snilleste og bare mener det godt) for ikke ville hun forstått meg, og ikke ville jeg ønsket å bekymre henne.
      Syns det virker som dere har et fint og nært forhold til hverandre hele familien, og sønnene deres fremstår som flotte harmoniske gutter 🙂 Tenker dere har gjort en fremragende jobb der❤

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg