13 år på 24 timer.

Jeg har aldri sett noen grunn til å pynte på sannheten.

I måsahuset bor det fem mennesker. Nå har gutta blitt så store at vi regner fem voksne i husholdet, sånn i form av forbruk av mat, klær, strøm osv. De faste utgiftene. Det koster. Da gutta var små, helt frem til skolealder var jeg hjemmeværende, da levde vi på en inntekt, sett bort fra det lille jeg fikk spedd på med ved å ta på meg natt og helgevakter på sykehjemmet, samt en og annen vaskejobb. Når alle gutta nådde skolealder var jeg ute i fast jobb igjen, og har vært det siden. Vi har nå et hushold med to middels gode inntekter. Vi klarer oss. Vi har eget hus, og om ikke så altfor mange år er huslånet nedbetalt. Vi har nok biler. Alle er rustne, ikke en eneste bil har kostet mer enn at vi har kunnet betale kontant.

På lønningsdagen spiser vi god middag, flesker oss med biff og fløtesaus. I slutten av måneden spiser vi spaghetti med kjøttsaus. Vi koser oss like mye rundt middagsbordet uansett hva som står på menyen. Måsahuset er litt lite. To av gutta deler rom, har bestandig måttet det. Kjøkkenet består av to ulike kjøkkeninnredninger, malt i samme farge. Vi legger ikke merke til det lenger, tenker bare over det når noen påpeker det. Det er sannheten.

 

( Alle fire gutta mine, i salt sjø og varm sol. )

Garderobene fornyes sjelden. Gutta får det de trenger, og fordi de vokser som ugress har de selvsagt oftere nye klær enn måsagubben og meg. Likevel arver de av hverandre, og finner det helt naturlig å låne litt klær av hverandre nå og da, fordi alle nå bruker samme størrelse.

Vi kunne hatt større hus. Et hus med hel kjøkkeninnredning, og to bad. Et soverom til hver av ungene. Vi kunne spist biff hver dag, og kjørt rundt i skinnende blank bil. Da måtte vi ha gitt opp idretten gutta elsker, og som de har drevet med fra de var små. Motocross koster. ikke litt heller, det koster mye! Virkelig mye. Alt som blir til overs går til idretten, og til tross for at gutta her arver hverandres utstyr, og pappaen  vedlikeholder alt av sykler og utstyr selv, så er og blir idretten et pengesluk. Vi har valgt det selv, og det er slettes ikke synd på oss. Vi har så vi klarer oss, og selv om økonomien tidvis er trang, har vi det vi trenger. Tak over hodet, ei kjerre som tar oss fra A til B, ma på bordet, og alle regninger betales i tide. Det er slett ikke synd på oss, i hvert fall synes vi ikke det selv. Men hver sommer synes vis folk at det er det likevel.

 

( Bloggkjerringa og måsagubben. Lykkelige på ferie, lykkelige i hverdagen. )

Synd på ungene våre, fordi de nok en gang ikke fikk reise på ferie. Gutta har aldri kjørt fly til sydligere strøk, sovet på hotell, eller prutet i boder langs spanskekysten. Og for noen mennesker er det ensbetydende med å aldri ha fått oppleve noe. Det er synd på dem.

 

( Beste gutteflokken i verden, sånn rent objektivt sett selvsagt. )

I år er det 13 år siden sist vi var på sommerferie. Da tilbragte vi en uke på Sørlandet. En flott uke, en fin ferie. Minsten var bare noen måneder den gangen, og husker det selvsagt ikke. Måsagubben lengter til Danmark, ønsker seg en uke på kysten der nede. Jeg kunne dratt hvor som helst. Gutta, som ikke har vært på ferie på 13 år, det hadde bare blitt med på lasset, uansett hvor ferden gikk.

 

( Sommerkvelder som dette. )

Men det skulle ikke bli rom for ferietur i år heller. For når regningene var betalt, oppgradering av alt som trengtes til idretten var i hus, og sparepenger satt av til høstens utgifter var på bok, da var det ikke midler til å reise på noen langtur i år heller. Ulykkelige av den grunn? Absolutt ikke. I stedet gleder vi oss over å ha spart nok til å kunne koste på eldste poden kjøretimer og førerkort denne høsten. Vi gleder oss over bilen de to eldste gutta har spart opp penger til, og kjøpt sammen. Vi bruker feriepengene på å gjøre bilen deres sikker, på løpssesongen i motocross og enduro denne høsten, og vi spanderer på oss en kinotur, en bedre middag, og en og annen dagsutflukt.

 

( Baksete-gjengen. )

Men så, forrige dagen, surfet måsagubben litt på nettet. For selv om det ikke er så synd på guttene som folk flest gjerne vil tro, er det ikke til å komme bort  i fra at selv et mamma og et pappahjerte kjenner det litt ekstra på sommeren, når feriebilder og familieidyll popper opp på alle sosiale medier. Om ikke annet ville vi at gutta bare skulle komme seg bort, for en liten stund. Få feriefølelsen, de som alle andre. Og med få tastetrykk var det gjort, vi skulle også på ferie. Ikke langt, og ikke lenge, men vi skulle bort. Sove en annen plass.

 

( Bena på bordet, da er det ferietid. Denne hytta var så lik måsahuset at vi i hvert fall ikke fikk hjemlengsel… )

Og i løpet av 24 timer skulle vi klemme inn 13 års tapt ferie. Høres litt desperat ut kanskje? Joda, men når man først er på tur kan man like gjerne gå inn for å oppleve mest mulig. Og selv om vi ikke dro spesielt langt, bodde på råflott hotell, eller svidde av hele feriekontoen, så koste vi oss, virkelig.

For det er noe magisk i det å pakke bilen full av familie og bagasje, og sette snuta mot ukjent strøk. Vi havnet på en hytte, ved en campingplass i Sverige. Pakket ut bagasjen, og fartet til standen. Vi nøt varm sand, salt sjø, og måkeskrik.

 

( Ferieidyll! )

Vi fikk sand mellom tørne, og sand i rumpesprekken. idyll på sitt beste. Vi spiste middag på brygga, og gikk turer langs svaberg varmet av solen. Vi spiste oss kvalme på smågodt, og drakk altfor mye brus. Vi satt oppe til langt på natt, spilte bort lakrisstenger i poker, og lo så vi fikk vondt i magen av han som alltid blir så sur når han taper. Vi spilte minigolf, og brukte unødvendig mye penger på spilleautomater. Vi byttet på å sitte i baksetet, og sang av full hals til reiseradioen. Vi hadde tissepauser i grøftekanter, og stoppet flere ganger enn vi kunne telle for å se på utsikten. Vi klemte inn 13 år med tapt ferie på 24 timer, og vi var lykkelige. Familieidyll, og alt det der.

 

( Baksete-gjengen, del 2. )

Vel hjemme igjen ventet to pusekatter, i et gammelt hus med ulik kjøkkeninnredning, og litt for få soverom. Vi hadde ikke før pakket ut av bilen før en pode var på telefonen med kjæresten for å planlegge bursdagsfest. Den andre rakk akkurat å skifte før han løp ut på en joggetur i skogen sammen med en kompis, og den tredje forsvant ut i garasjen for å sette sammen ei girkasse. “Digg å komme hjem da!” hørte jeg, fortsatt usikker på hvem som sa det.

 

( Når du skal klemme inn 13 år med tapt moro på 24 timer. Gøy dag, men en av disse er en fryktelig dårlig taper. Ekstra gøy for oss andre! )

Også satt vi der, måsagubben og jeg, og bladde igjennom bildene fra turen. Bilder som viser familieidyll og ferielykke. Glade voksne, og glade ungdommer, men det er en ting som slår meg. Lykken og idyllen er den samme, det er bare bakgrunnen som er forskjellig. Smilet til ungene er helt likt, uansett om bildet er tatt foran sjøen, eller foran den rødmalte husveggen her hjemme.

 

( Sånn man vanligvis sier nei til, men alt er lov på ferie. )

 

Ferie er flott det, og jeg unner alle som har råd, og alle som ønsker det, flotte turer hver eneste sommer. En dag, om ikke så altfor mange år blir det kanskje vår tur også. Men enn så lenge nyter vi feriedager her hjemme også, og ikke en eneste gang på alle disse årene har jeg tenkt at det er synd på oss! Og det er sannheten!

 

( Obligatorisk bilde av blogger i bikini…bare for å trekke lesere. #ironi )

28 kommentarer
    1. Trenger ikke dra langt for å få ferie. Bare å komme bort fra “hverdagen” gjør mye 🙂 Regner med at i bagasjen hjem fikk du med deg div. å lage ting av utover høsten 😀

    2. Ferie betyr å gjøre noe annet enn skole og jobb sier folk. Og da er det greit at mor slipper å se kjøkkenbenken og alt det andre hun skulle ha gjort, også. 😉 DET er noe annet for henne. 🙂

    3. Det er flott å høre at dere ikke trenger å reise på ferie for å ha det bra. Ferie betyr så mye stress for mange, og flere kunne hatt godt av å roe ned hjemme. Og det er psykt hvor mye folk blåser av på ferie – mange på kredittkort, vil jeg anga. De blir kanskje ferdige med å betale ned før neste ferie.

    4. Man trenger ikke dra langt for å få feriefølelse uansett hvor lang tid det har gått. Før var det sport i å dra på bilferie til nabolandet, kjøre rundt om i vårt eget land, campe i telt, plukke bær, se og oppleve naturen og sommeren på sitt beste. Gode minner å ta med i livet! I dag spør lærer på barnetrinnet hvor hver enkelte elev skal hen på ferie, og noen føler seg alltid utenfor. Fikk høre det i går og det rystet meg langt inn i hjerterota. Ha en fin uke.

    5. Lisbeth: Meget mulig. Det er flott å være på ferie, koble av noen dager. Håper alle som ønsker får muligheten ti det innimellom. Skulle bare ønske folk forstod at det slett ikke er synd på alle som ikke får reist bort også 🙂

    6. Eva: Å skulle fortelle foran en hel skoleklasse etter ferien at du “bare har vært hjemme” er neppe lett for barn. Håper lærere rundt om ordlegger seg forsiktig etter ferien 🙂

    7. Jeg husker telttur med foreldrene mine som det beste. I år har jeg vært på 4 miniturer og gjort MASSE. Sikker på dere har hatt topp sommer hjemme, ikke noe synd på dem 😀

    8. Så fint å lese. Rørende også. Dere er en så fin gjeng. Min pode på 16 har reist til unike reisemål med pappa, men hva med mamma? Han forteller også at lærere spør om sommerferie. Det hører ingensteds hjemme. Kos dere i siste rest av ferie.

    9. Line: Det er så fint å høre at poden din har vært på tur. Håper han og reisefølget har tatt masse bilder, slik at du og fikk tatt en liten del i det. Sender deg en klem i dag og,og håper du finner litt glede 🙂

    10. De sommerdagene du har delt fra der har vært hjemme har jo sett helt fantastisk ut! Jeg var noen uker hjemme, og skal ha en en liten tur utenlands senere, men de ukene jeg var hjemme var helt nydelige – godt vær og bare kos. Kan ikke forstå at det skal være noen dårlig ferie 🙂

    11. Jeg hadde to uker ferie i juni, da var jeg på noen dagsturer og tuslet i fjellet. Bare bommen og bensin som kostet noe.Jeg starter siste ukene med ferie på onsdag, da skal jeg heller ikke noe… men jeg skal hente meg pusekatt 😉

    12. Da femåringen spontant utbrøt at «denne dagen er bedre enn IPad» da han skulle legge seg, etter en helt vanlig sommerdag ved sjøen (vi er der nede omtrent hver eneste soldag fra vår til høst, og av og til om vinteren også), tenkte jeg at en flott feriedag må ikke inneholde syden eller fornøyelsensparker. Ofte er dager der de får spise litt for mange is, lete etter krabbe, krangle om de trenger solkrem eller ikke, grille pølser og prøve fiskelykken helt perfekt 🙂

    13. Kjenner meg godt igjen i det du skriver. Mange har ment at det har vært synd på mine unger og. Lite med ferier da de var små, det ble noen campingturer et par ganger. Guttene var 15 før de var oppe i et fly.
      Vi snakket om oppveksten her en dag alle ungene var hjemme. De er nå i 20 åra og 2 har flyttet ut. “Dere tok oss alltid med på så mye” sa Datteren. Jeg protesterte vilt. Vi var jo aldri ute på noe…
      Hun minnet meg på “Den store nedturen”, Eldste Sønn sa “Kolsåstoppen” Yngste Sønn sa da “Pappa og Eldste Sønn gikk seg bort…” Så fortsatte de “Kjelketurer..” “Solformørkelse på toppen av Norefjell” “Soving under åpen himmel” og joda, flotte turer med spennende historier. Men ikke ordentlige ferieturer til utlandet sa jeg. “Vi var på utenlandstur vi!” sa to i kor. “Da Pappa sniffa sokka sine…” (campinghytte i Sverige) Eller “da Eldste Sønn snubla i Sverige, det lå i veien da vi skulle til Finland” (Nok ei campinghytte – og Mumidalen)Masse latter. Dere skjønner hva jeg mener. Syden og sånn sa jeg litt oppgitt. Ordentlig utland.
      I store deler av oppveksten har vår familie levd på en inntekt . min inntekt. Bare sporadisk har Gubben hatt helse til å arbeide. Guttene delte rom til vi kjøpte “Drømmehuset” for 11 år siden. Kjøkkeninnredningen i “Drømmehuset” er fra huset var nytt, en gang på 80 tallet. Det sto i prospektet at det var modent for rehabilitering, og vi hadde tatt med i beregninga at vi skulle pusse opp og montere nytt kjøkken. Men så viste det seg at det var store fukt og råteskader på badet, og vi måtte pusse opp det, helt til yttervegg. Kjøkkenet måtte nøye seg med litt maling av innredning.
      Så og si samtlige møbler i huset er kjøpt på Finn, Fretex eller loppemarked, og de fleste har jeg eller Gubben malt eller trukket om. Vi har et Drømmehjem med en gjennomført stil, og jeg tror få forstår hvor mye tid og hvor lite penger vi har lagt i møbleringen.
      Vi spiser biff, og bruker gjerne penger på mat. Men nå er det bare få dager til lønning, så i dag ble det fiskegrateng og ris. Poteter får vente til etter lønning. I morgen blir det pai med grønnkål. (Vi har fryseren full av egendyrket grønnkål) Da Gubben fylte 50 for noen år siden hadde vi stort familieselskap. Da hadde vi quiz om Gubben Et av spørsmålene var “Hva lager Gubben som regel til middag når Mamma er på kveldsvakt?” Han er utdannet kokk, og det var mange spennende forslag. Svaret var “Spagetti uten saus”.
      Tror om man har en fin oppvekst ikke handler om nye kjøkkeninnredninger, fancy mat og dyre utenlandsreiser.

    14. Takk, det er ikke synd i meg for å ikke være med på alt, men heller poden som må reise uten mamma. Ser på film og han har ofte sagt, savner mamma, hun skulle sett dette. Heller familie sammen hjemme, enn å splitte opp. Blir aldri det samme. Nettopp derfor er dere heldige, dere er samlet. Det er hva familie er. Samme hvor. Sender deg tanker om en finfin dag.

    15. Slik jeg ser det har ungene deres ALT! De har gode foreldre, mat (hjemmelaget /-bakt, ikke minst!!), klær, de har hobbyer osv osv.
      Foreldre som tyner det de kan av “lite” (mye læring i det).
      Kjærlighet. Takknemlighet.
      Nei du – det er ikke DERES barn det et synd på 😉 🌷

    16. Du skriver så herlig og så ærlig. Skal innrømme at jeg første gang var innom deg her i helgen etter anbefaling fra en annen blogger. Jeg leste “sval bris og sur fis” og holdt på å le meg skakk. Snakk om å kjenne seg igjen! Og så måtte jeg sende en link til bloggen din til flere jeg kjenner som jeg tenkte at kom til å like dette.
      Og nå har jeg vært og lest flere innlegg, så bra skrevet. Og ferie må slett ikke være langt bort eller vare lenge. Så lenge man koser seg, slapper av og liker det man gjør – så er det mer enn bra nok. Jeg er vokst opp med teltturer, og med egne barn har det også vært camping, men da med campingvogn. Nå er alle ungene flyttet og mannen og jeg drar på bobilturer.
      Kommer til å stikke innom bloggen din flere ganger 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg