Fylte pottebrød.

Noen ganger er det skikkelig gøy å lage middag. Kokkelere ved grytene, prøve noe nytt. Andre ganger er det bare kjipt. Ingen har lyst på det samme, alt tar for lang tid. På sånne dager pleier jeg å ende opp med en diger salat, pasta med saus eller ovnsbakte rotgrønnsaker. Slike retter som mer eller mindre lager seg selv i ovnen, bobler i gryta, eller som bare kan kuttes og blandes, mens tankene er et helt annet sted.

Men slike retter er kjedelige alene, og smaker aller best med skikkelig godt brød til. Varmt, nystekt brød. Og fordi jeg egentlig aldri blir lei baking, slik som jeg fort kan bli med middags-kokkelering, snekret jeg i dag sammen et lite middagsbrød til hver og en av oss i familien.

 

 

Fast bestemt på å bli enda bedre til å spise opp rester ble middagen en pastasalat, mekket sammen av nykokt pasta og alt av salatrester i kjøleskapet. Men salat i seg selv er ikke alltid mettende nok, i hvert fall ikke for at par av gutta her hjemme. De trener jo hver eneste dag, trenger masse påfyll og energi til lange skoledager, OG de vokser jo pokker meg raskere enn ugresset i grøftekanten. Derfor ble det fylte pottebrød til salaten. Halvgrov gjærdeig, fylt med ønskelig fyll, fordi alle har hver sine favoritter, og stekt i små terrakotta-potter.

Deigen holdt til ca seks passe store kuvertbrød, men fordi et par av gutta i stedet ønsket seg vanlige grove rundstykker ble halve deigen brukt til det i stedet.

Oppskriften er superenkel:

50 gr gjær

7 dl vann

3 dl grovmel

11 dl hvetemel

1 ts havsalt

2 ss nøytral olje.

Alt eltes sammen i ti min eller mer, og heves under plast i ca en time.

Fremgangssmåte kommer som vanlig i påfølgende bilderaid.

 

Halvgrov gjærdeig. Kan også heves over natten, i kjøleskap.

 

Del deigen i like store emner, og trykk ut til flate leiver med hånden.

 

Fordel ønsket fyll på leivene. Jeg har brukt rester fra kjøleskapet. Spinat, ost, feta, tomat og paprika.

 

Snurp sammen leivene med fyll til en rund ball.

 

Legg opp ned i pottene (eller andre ønskelige former), og etterhev under håndkle i ca en time.

 

Stekes på nederste rille i stekeovnene. 200 grader i 45-50 minutter.

 

Brødet kan deles på midten, eller i skiver.

 

Supergodt tilbehør til enkle middager som pasta, salat eller enkle gryter. Også gode alene som et lunsjbrød, eller som en litt lun kveldsmat.

 

Fine på bordet når man har middagsgjester også, eller rett og slett som en vertinnegave til verten som allerede har alt. Spiselige gaver er ofte veldig populære.

 

Rundstykkene av samme deig stekes midt i ovnen. 200 grader, i 10-15 minutter.

 

Helt supre til kveldsmat, eller til matboksen de også.

Nå skal jeg dusje av meg vårregn og gjørme, etter en sårt tiltrengt, og nydelig tur inn til Stigtjern. Godt å kjenne litt på stillheten i i naturen før kveldingen.

Ønsker alle som vrenger innom en smakfull kveld.

7 kommentarer
    1. Sånn ca hvor store er pottene? De kommer jo fra mini mini og oppover… ser kjempegodt ut, dette må prøves!

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg