14. Desember- Krumkakefest

Krumkaker er måsagubbens favoritt. Han sniffer seg frem til bortgjemte kakebokser som en blodhund på viktig oppdrag, og smugspiser til det bare er tørre smuler igjen. Selv ikke forseglede kakebokser får stå i fred om han vet de inneholder krumkaker. Han vrenger av gaffatape og hengelåser, og åpner kakebokser like effektivt som Egon Olsen i sin tid åpnet en “Frans Jeger”!  Andre gjemmer julekaker for unga, jeg gjemmer dem for gubben. I dag har jeg stekt krumkaker. MANGE krumkaker. Noen skal prøvesmakes i dag, noen skal gjemmes unna til julaften, og skal tradisjonen tro være en del av dessertbordet etter julemiddagen.

Det finnes vel få julekaker som er like anvendelige som krumkaker. En røre, et helt hav av spennende muligheter og gode desserter. I dag tenkte jeg å dele bestemors idiotsikre oppskrift på krumkaker, og noen av måsafolkets dessertfavoritter.

Bestemor var i sin tid kokke og servitør på Vertshuset på Sørumsand, og Fru Fjeld er fremdeles kjent for sine kokke og bakekunster. At hun lot meg overta stafettpinnen, oppskriften og krumkakejernet hennes er en stjerne i boka for min del.

 

Oppskriften er som følger:

Bestemors helsprøe krumkaker.

4 egg

200 gram sukker

200 gram hvetemel

200 gram meierismør (smeltes)

1 ts kardemomme

5 ss kaldt vann.

(røren gir ca 40 kaker)

Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt inn hvetemel og kardemomme. Røres inn vekselsvis med smeltet smør. Rør inn kaldt vann. La deigen svelle under plast i ca 30 min. Stek og avkjøl på rist.

 

Krumkakene er gode i seg selv, og trenger verken pynt eller tilbehør. Men så er det nå engang sånn da, at hodet til denne måsafruen er tidvis så proppfullt av ideer, og ideer er til for å prøves ut. Derfor har vi i måsahuset, helt iden guttene var små, eksperimentert med krumkakene og kommet frem til noen juledesserter vi har blitt riktig så glade i.

 

VINTERSKOGEN:

Guttenes favoritt, helt fra de var små, er krumkakeskogen. Vi lager snødekte juletrær av krumkaker, og serverer med vanilje-is. Barnevennlig og morsomt. Hvilke småbarn vil vel ikke mekke sitt eget, og sette til livs en liten porsjon med vinterlandskap?

 

Stek krumkaker med litt ekstra vidde i bunnen. Da blir de flotte og stødige juletrær. Lag glasur av eggehviter, melis og sitronsaft, og “granbar” av kokosmasse med konditorfarge.

 

Sprøyt ut et raust lag glasur rundt deler av kaken.

 

 

Rull kaken med glasur i kokosmassen.

 

Fyll igjen resten av kaken med melisglasur, og tadaaa, du har et fiks ferdig snødekt juletre.

 

 

Sett ønskelig mengde juletrær i en bolle med vaniljeis, og du har en barnevennlig og velsmakende juledessert. Her er det bare fantasien (og sukker-suget) som setter grenser for hva du kan pynte trærne og landskapet med. Marsipanfigurer, seigmenn, en pepperkakestjerne i toppen av grana…

 

Winterwonderland.

Hiv innpå, garantert suksess og kraftig hjernefrys.

 

KAKESKÅLER MED RISKREM:

 

Krumkakeskåler lages enkelt ved å legge kaken rett fra jernet og over et glass eler en kopp. De kan fylles med hva du måtte ønske. Trollkrem, multekrem, is, eller riskrem. Sistnevnte er min favoritt. Tradisjonelt, og veldig godt.

 

Dessertskålen, klar for å fylles til randen av godsaker som får hårene til å reise seg på leggene til Grethe Roede!

 

 

Myk herlig riskrem, jordbærsaus og friske jordbær. “Come to mama!!!”

 

 

Skal de værra ei skål med no digg?

 

FYLTE KRUMKAKERULLER:

 

Hvert år lager jeg noen krumkakeruller. De tas ut av jernet og rulles rundt skaftet på ei tresleiv, slik at de blir rørformet. En ende dyppes i sjokolade og pyntes med kakestrø, deretter fylles de med bringebær og valnøttkrem. Syrlig og søtt, sprøtt og mykt. Nydelig!

 

 

Smeltet sjokolade, fyttikatta! Vurderer å fylle badekaret med det i romjula og bade hele måsagubben….da snakker vi dessert da!!!

 

 

Fylles med krem med friske bringebær og finhakkede valnøtter. Stønn…sikla litt på tastaturet mitt…

 

 

KRUMKAKETACO:

 

Lag “taco-skjell” av krumkakene ved å forme de over et sleivskaft til de blir avkjølte.

 

Fylles enkelt og greit med pisket krem og friske bær.

 

Og simsalabim og hokuspokus, tacofredag med julevri.

Skal du steke krumkaker denne julen? Hvordan ser dine favorittkrumkaker ut, og hva serverer du de med? Har du gode ideer vil jeg gjerne høre, men først skal jeg ut i hagen og grave ned en kakeboks….må gjemme unna litt for blodhunden måsagubben.

 

 

2 kommentarer
    1. Åååå, det er ikke lange veien til måsahuset vet jeg.
      tar bare ca…1 time + litt kjøre-seg-bort-i-skauen-aktiviteter og sånn.
      DA skal måsagubben får konkurranse!
      (klarer å stå over alt… bortsett fra krumkaker)

    2. Marianne: Hehe! Jeg vet om en som kommer til å kjempe for den kakeboksen med nebb og klør. I kveld kokte vi smultringer, og jammen ser det ikke ut til at jeg må låse inn de og 😉

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg